Orosz nukleáris fegyvereket telepítenek Fehéroroszországba

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 25.

Külpol

Putyin szerint ez nem sértené az atomsorompó-egyezményt.

Oroszország megállapodást kötött Fehéroroszországgal arról, hogy taktikai atomfegyvereket fog állomásoztatni a szomszédos ország területén – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök az állami televízióban szombat este a TASZSZ jelentése szerint.

Az orosz elnök szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök már régen felvetette a taktikai atomfegyverek telepítésének kérdését a Lengyelországgal határos Fehéroroszországban. Az orosz és a fehérorosz kormány egyetértett a döntésben – hangsúlyozta Putyin az állami televízióban.

"Nincs ebben semmi szokatlan: először is, az Egyesült Államok már évtizedek óta ezt teszi. Már régóta telepítik taktikai nukleáris fegyvereiket a szövetségeseik területére"

– magyarázta az orosz elnök.

"Megállapodtunk abban, hogy mi is ezt fogjuk tenni, anélkül, hogy megsértenénk a kötelezettségeinket, hangsúlyozom, anélkül, hogy megsértenénk az atomsorompó egyezményre vonatkozó nemzetközi kötelezettségeinket" – emelte ki.

Putyin arról is szólt, hogy Oroszország július 1-jéig befejezi a taktikai atomfegyverek tárolására szolgáló létesítmény építését Fehéroroszországban. Ugyanakkor megjegyezte, hogy Moszkva valójában nem adja át a fegyverek feletti ellenőrzést Minszknek.

Oroszország tíz taktikai atomfegyver szállítására alkalmas repülőgépet állomásoztat Fehéroroszországban – közölte az orosz elnök, és hozzátette, hogy Moszkva már számos nukleáris fegyverek indítására használható Iszkander rakétarendszert adott át Fehéroroszországnak.

Putyin tavaly decemberben egy tanácskozáson arról beszélt, hogy növekszik a nukleáris háború veszélye.

A sokszor emlegetett atomsorompó-egyezmény

Ezt a nemzetközi szerződést az ENSZ-közgyűlése fogalmazta meg és fogadta el 1968-ban, de csak 1970-ben lépett életbe, amikor a három akkori atomhatalom (USA, Szovjetunió, Egyesült Királyság) mellett 40 ország parlamentje is elfogadta. A szerződés megtiltotta az atomfegyverek elterjedését oly módon, hogy az atomfegyverrel rendelkező államok igéretet tettek arra, hogy nem adják ki az atomtitkot más államoknak, és semmilyen segítséget nem nyújtanak egy atombomba előállításához. Az atombombával nem rendelkező, aláíró államoknak ígéretet kellett tenniük arra, hogy nem kérnek más országtól atomfegyvert és saját fejlesztésbe sem kezdenek. Ma már több mint száz ország aláírta a szerződést – Kína és Franciaország viszont máig sem.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk