Putyin arról beszélt, növekszik a nukleáris háború veszélye

Külpol

De azt is mondta, nem bolondultak meg, és Moszkva a nukleáris fegyvereivel "nem hadonászik, mint egy borotvával".

Az ukrajnai "különleges hadművelet" elhúzódhat, de nincs szükség további mozgósításra Oroszországban - erről  Vlagyimir Putyin beszélt szerdán,  Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén.

Putyin a tanácskozás során nem feledkezett meg a nukleáris háború említéséről sem. Elmondta, hogy úgy véli, a nukleáris háború veszélye növekszik, de Moszkva a nukleáris fegyvereivel "nem hadonászik, mint egy borotvával" és úgy tekint rájuk, mint a védelem, az elrettentés eszközeire. Putyin szerint Liz Truss brit miniszterelnök volt az, aki nyilvánosan az atomfegyverek bevetésével fenyegetőzött.

"Nem bolondultunk meg, tisztában vagyunk vele, mi az a nukleáris fegyver. Rendelkezünk ezekkel az eszközökkel, fejlettebb és modernebb formában, mint bármely nukleáris ország, ez nyilvánvaló. Ez ma nyilvánvaló tény" - nyilatkozott Putyin, arra viszont nem vállalt garanciát , hogy Oroszország semmilyen körülmények között nem fogja elsőként bevetni ilyen típusú fegyvereit.

Az orosz elnök elmondta, hogy  az ősszel végrehajtott részleges mozgósítás során 300 ezer katonát állítottak fegyverbe, de eddig mindössze 150 ezret vezényeltek Ukrajnába. A "különleges hadművelet" "eredményességét" abban látja, hogy Oroszországban "új területek jelentek meg" és hogy az Azovi-tenger orosz "beltengerré" vált. 

Putyin támogatásáról biztosította egy olyan különleges szerv létrehozását, amely az ukrán hadsereg által elkövetett bűncselekményeket, különösen a lakott területekre mért csapásokat vizsgálja ki, és ksezdeményezte egy olyan központ létrehozását, amely a sebesültek rehabilitációjával foglalkozna.

Putyin szerint műveleti övezetben az orosz oldalon nincs tömeges dezertálás, és tagadta, hogy az orosz fegyveres erőknek gyűjtőtáborai lennének. Ráadásul arról is beszélt, hogy szerinte "nem lenne felesleges", ha Ukrajna kártérítést fizetne a Donyec-medencének és más, Oroszország által elcsatolt területeknek az ott okozott károkért. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk