Orosz titkosszolgálati akció zajlott Észtországban

  • narancs.hu
  • 2024. február 20.

Külpol

A miniszterelnök és a belügyminiszter szerint ez nem újdonság, és védekezni is lehet ellene. 

Az észt kormányfő szerint az orosz titkosszolgálat műve volt tavaly decemberben a belügyminiszter és egy újságíró autójának megrongálása, és az elkövetők célja az lehetett, hogy félelmet keltsenek az észt társadalomban – írja az Index.

Az egy úgynevezett hibrid művelet volt, amely nem az elkövetők terve szerint fejeződött be, mert az észt titkosszolgálat közbelépett – közölte kedden Kaja Kallas, Észtország miniszterelnöke a közösségi oldalán. 

Az ügyben az észt hatóságok tíz embert vettek őrizetbe, közülük hatan még mindig fogságban vannak, a nyomozás zajlik. A belügyminiszter, Lauri Laanemets azt mondta az esetről, hogy Oroszország évek óta próbálja megfélemlíteni az észteket, ezért kapnak bombafenyegetéseket az iskolák, ezért zajlanak kibertámadások. 

„Nekünk mint társadalomnak tisztában kell lennünk azzal, hogy fő céljuk a társadalom megosztása, egységének gyengítése. És ha ezt tudjuk, akkor pragmatikusabban tudjuk fogadni a híreket és ezeket az akciókat” – mondta a belügyminiszter. Kaja Kallas miniszterelnök pedig arról írt a posztjában, köztudott, hogy a Kreml minden demokratikus társadalmat célba vesz. Ez ellen csak nyitottsággal lehet védekezni, és azzal, hogy felfedik a támadó módszereit. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk