Netanjahu: Izrael mindenképpen megtartja a katonai ellenőrzést a palesztin területek felett

Külpol

 Ez természetesen magába foglalja Ciszjordániát és a Gázai övezetet is.

Izrael mindenképpen megtartja az átfogó katonai ellenőrzést a palesztin területek felett, még akkor is, ha megállapodás születne a kétállami megoldásról

– jelentette ki hétfő esti videóüzenetében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

"Minden esetben, tartós megoldás, vagy annak hiányában, Izrael meg fogja tartani a teljes biztonsági ellenőrzést a Jordán-folyótól nyugatra eső területeken" – hangsúlyozta az izraeli kormányfő. Kiemelte, hogy

ez természetesen magába foglalja Ciszjordániát és a Gázai övezetet is.

"Mindenki tudja, hogy én voltam az, aki évtizedek óta akadályozta a palesztin állam megteremtését, amely létünket fenyegetné" – hangsúlyozta Netanjahu.

Izrael legfontosabb szövetségese, az Amerikai Egyesült Államok egyre inkább szorgalmazza a kétállami megoldást, vagyis azt, hogy Izrael mellett alakuljon egy palesztin állam. Ez utóbbi elképzelések szerint az 1967 óta megszállt területeken jönne létre Ciszjordánia, a Gázai övezet és Kelet-Jeruzsálem területén.

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén egyhangúlag elutasította a palesztin állam egyoldalú nemzetközi elismerését. Netanjahu hétfőn arról beszélt, hogy a határozatot most beterjeszti az izraeli parlamentben, a kneszetben. Mint mondta, palesztin állam csakis Izrael és a palesztinok közötti "közvetlen tárgyalások révén" jöhet létre.

Mindeközben Magyarország kivételével az Európai Unió valamennyi országa közösen fogalmazott meg egy felszólítást Izraelnek címezve, hogy ne indítsák meg tervezett támadásukat Rafah ellen. Ezzel Magyarország a többi tagállam kérésének ellenére nem volt hajlandó támogatni a felhívást, és egymaga kisiklatta az EU azon terveit, hogy kollektív szankciókat szabjon ki az erőszakos izraeli telepesekre, amelyeket először decemberben terjesztettek elő, miután Ciszjordániában újabb támadások érték a palesztinokat – írja az Euronews.

Így az EU-ban szokatlan módon a 27 tagállamból 26 elszigetelte Magyarországot, és saját nyilatkozatot adott ki, amelyben "azonnali humanitárius szünetre szólítottak fel, amely fenntartható tűzszünethez vezethet” az ostromlott Gázai övezetben, ahol a háború kezdete óta becslések szerint mintegy 29 ezer palesztin vesztette életét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk