Orosz tankönyv: Az NSZK elfoglalta az NDK-t

  • narancs.hu
  • 2023. október 3.

Külpol

Újabb izgalmas részletek kerültek nyilvánosságra az 1956-os forradalmárokat is lefasisztázó orosz állami tankönyvből.

Úgy tűnik, közel sem csak az 1956-os magyar forradalmárok lefasisztázása a merész állítás az új állami orosz történelem tankönyvben, ugyanis Németország 1990-es újraegyesítését úgy adják elő, mintha az NSZK annektálta volna az NDK-t – vette észre a Deutsche Welle.

A Max Planck Humán Fejlesztési Intézet igazgatója szerint „történelemhamisító szemszögből az egyesülés gyarmatosítás volt volt: az erős imperialista Nyugat leigázza a gyenge Keletet. Ez semmiképpen sem felel meg a történelmi tényeknek, de beleillik a Putyin-rezsim Nyugat-ellenes narratívájába.”

 

A berlini fal 1989-ben

Fotó: Bela A. Polyvas / Fortepan 

Niko Lamprecht, a történelemtanárok német szövetségi szervezetének elnöke szerint Putyin újraírja a történelmet, egyben bizonyíték arra, hogy az orosz elnök narratívájában az Orosz Birodalomnak minden joga megvan egyes területek visszafoglalásához, bár a tényeken alapuló történelemhez semmi köze az egésznek.

A tankönyv egy 1990-es plakáttal illusztrálja, amin az a felirat olvasható: „Nyugat és Kelet együtt. Németország és Európa jövője”. Alatta pedig a szerzői komment: „A Német Szövetségi Köztársaság általi annektálás eufóriát váltott ki a német társadalomban”.

A könyv szerzője Putyin tanácsadója, az egykori kulturális miniszteri poszt betöltő Megyinszkij és Anatolij Torkunov, a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének rektora.

A második világháború után az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Nagy-Britannia és Franciaország négy szektorra osztotta Németországot. A három nyugati zónában megalakult a Német Szövetségi Köztársaság (NSZK), a szovjetek által megszállt keleti zónában pedig a Német Demokratikus Köztársaság (NDK), és ez a helyzet négy évtizeden át változatlan maradt. A nyolcvanas évekre nagyon meggyengült a rendszer, 1989. november 9-én pedig tüntetők döntötték le a berlini falat, megtartották az első és utolsó keletnémet szabad választásokat, és elindult az egyesülési folyamat. Németország újraegyesítését 1990. október 3-án véglegesítették.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk