Oroszország augusztusra elvileg eléri a nyájimmunitást

  • MTI/narancs.hu
  • 2021.03.02 13:55

Külpol

Legalábbis így számolnak a vakcináció jelenlegi tempója alapján. 

Oroszország augusztusra érheti el a kollektív immunitást - jelentette ki Tatyjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes a TASZSZ által kedden közölt interjújában.

Golikova azt mondta, a korlátozó intézkedések feloldásához szükséges kollektív (nyáj-) immunitás eléréséhez 60 százalékos lakossági átoltottság szükséges, ez pedig szerinte az orosz vakcináció jelenlegi tempója, és az új oltópontok felállításának mostani sebessége mellett a járványügyi matematikai modell szerint Oroszországban augusztusra várható.

A járvány elleni védekezésért felelős helyettes kormányfő "bizalomkeltőnek" nevezte, hogy csökken az új megbetegedések száma, de úgy vélekedett, hogy a számok továbbra is "meglehetősen komolyak". Arra figyelmeztetett, hogy a fertőzöttek száma a tavasszal szezonálisan megemelkedhet.

Oroszországban a kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 10 565-tel - ez a legalacsonyabb szám október 4. óta - 4 268 215-re emelkedett. A napi növekmény 0,25 százalék, az új esetek 10,1 százaléka tünetmentes.

Golikova elmondta, hogy a Covid-19 ellen eddig beoltottak mintegy fele 60 évnél idősebb. Elmondta azt is, hogy Moszkva továbbra is óvatosan fog eljárni a légi közlekedési útvonalak újranyitásával, hogy "ne kövessen el ismét hibákat". Emlékeztetett rá, hogy az első belföldi megbetegedést éppen egy éve észlelték hivatalosan, egy Milánóból hazatért utasnál.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter "a demokrácia szabályaival és az önkéntesség elvével ellentétesnek", valamint "kényszervakcinációnak" minősítette kedden, hogy az EU országaiban oltási útlevelet kívánnak bevezetni. Kifejezte reményét, hogy az intézkedés bevezetése nem jelent majd hátrányos megkülönböztetést az orosz állampolgárok számára.

Neked ajánljuk