Megint Koránt akartak égetni Svédországban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. február 8.

Külpol

A rendőrség nem engedélyezte a tüntetést. 

A svéd rendőrség szerdán betiltott egy, a muzulmánok szent könyve, a Korán elégetését tervező tüntetést, miután egy ilyen eset januárban heves török reagálást váltott ki.

Merényletek veszélyére és a svéd közbiztonságra gyakorolt következményekre hivatkozva a skandináv ország rendőrsége ezúttal nem adott engedélyt a szervezőknek az eseményre, amelyet a stockholmi török nagykövetség közelében tartottak volna.

„A török nagykövetség előtt 2023 januárjában megrendezett Korán-égetés fenyegetést jelentett mind a svéd társadalomra, mind pedig Svédországra, a külföldön tartózkodó svéd külföldiekre és a külföldön élő svédekre nézve” – közölték a hatóságok, amelyek szerint Svédország a támadások kedvelt célpontjává vált.

A svéd titkosszolgálat, a SÄPO egy szerdai közleményéből az derült ki, hogy „a Svédország és a svéd érdekek ellen irányuló fenyegetésekkel kapcsolatos közelmúltbeli fejlemények súlyosak, és befolyásolják Svédország biztonságát. A fejlemények azt jelentik, hogy Svédország a korábbiaknál nagyobb mértékben kerülhet az erőszakos iszlám szélsőségesek figyelmének középpontjába világszerte”.

A SÄPO egyelőre nem emelte az országgal szembeni fenyegetettségi szintet, amely az öt fokozatú skálán jelenleg hármas szintű. A terrorfenyegetettségi szint hosszú távú értékelésen alapul, ami azt jelenti, hogy ha a fejlemények egy ideig folytatódnak, a fenyegetettségi szint emelkedhet.

A szerdai rendezvény megtartására egy kis, kevéssé ismert svéd egyesület, az Apallarkerna nyújtott be kérelmet azért, hogy tiltakozzon a NATO-tagság ellen.

Január végén Recep Tayyip Erdogan török elnök arra figyelmeztetett, hogy Svédország, amelyet Törökország már korábban is azzal vádolt, hogy kurd „terroristáknak” ad menedéket, nem számíthat Ankara támogatására tervezett NATO-csatlakozása ügyében, miután Rasmus Paludan dán szélsőjobboldali aktivista Stockholmban elégette a Korán egy példányát.

Paludanról azt lehet tudni, hogy a Kemény Vonal nevű radikális jobboldali párt vezetője, és a stockholmi akciója után január 27-én a koppenhágai török nagykövetség előtt is égetett Koránt. Így tiltakozott az ellen, hogy Svédország tárgyal a NATO-ba való belépésről Törökországgal. A könyvégetés ötlete Chang Frick újságíróé, aki az orosz médiának is dolgozik.

A leadkép Paludan koppenhágai könyvégetését ábrázolja. Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Olafur Steinar Gestsson

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk