Rendkívüli ülést hívtak össze az uniós energiaügyi minisztereknek

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 29.

Külpol

„Az európai energetikai piac összeomlott, ezért sürgős intézkedésekre van szükség”

Csehország mint az Európai Unió Tanácsának soros elnöke szeptember 9-ére összehívta Brüsszelbe az Európai Unió energiaügyi minisztereinek rendkívüli tanácskozását – jelentette be Jozef Síkela cseh ipari és közlekedési miniszter hétfőn Prágában sajtótájékoztatón.

Síkela szerint a találkozón megvitatják a jelenlegi energiaválságot és a szükséges konkrét sürgősségi intézkedéseket.

A miniszter újságírók előtt azt mondta, hogy az európai energetikai piac összeomlott, ezért sürgős intézkedésekre van szükség. Az energiaválságért Síkela Oroszországot, Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját tette felelőssé. A másik fontos ok, hogy Európában nagy szárazság van, ami nehezíti a vízerőművek működtetését, illetve az a tény, hogy például Franciaországban jelenleg különböző okokból leállt az atomerőművek mintegy fele.

AZ EU energia?gyi miniszteri ?l?se

 
Jozef Síkela, cseh ipari és kereskedelmi miniszter nyilatkozik a sajtónak az EU-tagállamok energiaügyi minisztereinek soron kívüli tanácskozása előtt Brüsszelben 2022. július 26-án. A találkozón többek között a tagágállamok földgáz iránti keresletének összehangolt csökkentésére irányuló uniós bizottsági javaslatcsomagról tárgyalnak.
Fotó: Stephanie Lecocq / MTI/EPA
 

A Európai Unió energiaügyi tanácsának rendkívüli brüsszeli ülésén Síkela szerint a miniszterek megvitatják majd a gázárak maximálására tett javaslatot. Rámutatott, hogy a gáz az egyik legfontosabb alapanyaga az áramtermelésnek. Jozef Síkela úgy vélte, ez az út kevésbé költséges megoldása a jelenlegi problémának, mintha az áramárakat kellene csökkenteni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk