Palesztin kendős férfi robbantott Franciaországban

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 24.

Külpol

A merénylő La Grande-Motte zsinagógája előtt gyújtott fel két autót, az egyikben gázpalack volt. Megsérült egy rendőr.

Robbantásos merénylet történt szombaton reggel 7 és fél 8 között a 8500 lakosú dél-franciaországi La Grande-Motte városában a zsinagóga előtt. A BBC tudósítása szerint egy ember sérült meg, ő rendőr, és a sebei nem súlyosak. 

A terrorista két autót használt, az egyikben gázpalack lehetett. A térfigyelő kamera rögzítette, ahogy felgyújtotta a két járművet, és az is látszott, hogy a kezében palesztin zászló volt, fején pedig kefijét viselt. Ez az a kendő, amelyet a Palesztin Felszabadítási Szervezet néhai vezetője, Jasszer Arafat hordott nyilvánosan, és elterjedt a palesztinok körében.

A merénylőt keresi a rendőrség.

A város zsidó közösségének vezetője, Yonathan Arfi azt mondta, ez a zsidó emberek meggyilkolására tett kísérlet volt, amit direkt időzített szombatra a támadó. A zsinagógában öt ember tartózkodott, köztük a rabbi.

Az eset után Gerald Darmanin francia belügyminiszter az X-en a támogatásáról biztosította a zsidó közösséget és az önkormányzatot is. Franciaországban 2022 és 2023 között – tehát nagyrészt még a háborút kiváltó tavaly októberi izraeli Hamász-terrorakció előtt – háromszorosára nőtt az antiszemita indíttatású bűncselekmények száma.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk