Lemondott Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke

  • narancs.hu
  • 2023. január 19.

Külpol

A kormányfő kimerültségre hivatkozott.

Minderről a Guardian számolt be. A bejelentésre egy sajtótájékoztatón került sor, ahol eredetileg az idén esedékes választás időpontját közölte volna Ardern, azonban az esemény végén azt is világossá tette, hogy nem fog indulni a választásokon, sőt a jelenlegi miniszterelnöki ciklusát sem fogja kitölteni. Ezt pedig a Telex írta meg.

„Tudom, hogy mit igényel ez a munka, és tudom, hogy már nincs elég energiám ahhoz, hogy megfelelően elvégezzem a rám bízott feladatot. Ez ilyen egyszerű. Ember vagyok. A politikusok is emberek. Mindent megteszünk, amit tudunk, amíg csak tudunk, aztán eljön az idő. És számomra eljött az idő” – mondta a politikus. A miniszerelnök a képviselői mandátumát áprilisig tervezi megtartani. A kormányfő bejelentését ezzel zárta: „Lehetsz egyszerre kedves és erős. Empatikus, de határozott. Optimista, de céltudatos. Hogy lehetsz egy magadfajta vezető – olyan, aki tudja, mikor van itt az ideje, hogy távozzon.”

Ardernt 2017-ben választották meg előszőr mindössze 37 évesen, ezzel ő lett a világ legfiatalabb női vezetője. Egy évvel később gyermeket szült, ezzel ő lett a második olyan vezető a modern kori történelem során, aki hivatali ideje alatt szült gyereket.

Miniszterelnöksége alatt történt meg Új-Zéland történelmének legvéresebb mészárlása, Christchurchben, ahol két mecsetnél történt lövöldözésben több mint 40 ember életét vesztette. Erről korábban lapunk is beszámolt. Az eset után a miniszterelnök kezdeményezésére majdnem minden félautomata fegyvert betiltottak az országban.

A koronavírus-járvány alatt Új-Zélandon az Ardern vezette kabinet gyors és szigorú intézkedéseket léptetett életbe, aminek következtében az ország sikeresebben vette fel a harcot a betegség ellen mint más államok.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.