Politico: Csak kisebb pozíciókat kaphat a jövőben Magyarország az Európai Bizottságban

  • narancs.hu
  • 2024. május 30.

Külpol

Sajtóértesülések szerint sokan nem szeretnék, ha Várhelyi Olivér uniós biztos maradna.

Uniós források szerint az EU tisztviselői szeretnék elérni, hogy a magyar kormány a jövőben csak kisebb pozíciókat kaphasson az alakuló Európai Bizottságban – írja a Politico cikke alapján a Portfolio.hu.

Az indoklás szerint ez a büntetés, amiért a magyar kormány folyamatosan akadályozza az ukrajnai európai uniós állásfoglalásokat.

Magyarország legmagasabb pozícióban lévő uniós diplomatája Várhelyi Olivér, aki jelenleg európai integráció bővítéséért felelős biztosként dolgozik. A tisztségnek jelentős befolyása van az EU balkáni és az ukrajnai csatlakozási szerződéseit illetően, ám sajtóértesülések szerint számos vezető nem szeretné a jövőben a magyar diplomatát ebben a pozícióban látni.

Orbán Viktort a nyugat-európai országok közül többen is Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi szövetségesének látják az EU-n belül és úgy gondolják, hogy a magyar kormányfő az akadálya az Oroszország elleni intézkedéseknek. A magyar kormány az elmúlt hónapokban több alkalommal is megpróbálta akadályozni az Ukrajnának nyújtott segélyeket, valamint a csatlakozási tárgyalásokat is hátráltatta a Politico forrásai szerint. Egy névtelenséget kérő nyilatkozók szerint „fel sem merült”, hogy Magyarország bármilyen kiemelkedően fontos pozíciót megtarthasson.

Bár a magyar vezetés továbbra is szeretné Várhelyit pozícióban tartani, az utóbbi időben a biztossal kapcsolatos bizalom is megrendült. Egyes tisztviselők szerint ugyanis „szándékosan zavart kelt a georgiai ügynöktörvénynél”, valamint aláássa az EU-tagjelölt országokkal kapcsolatos politikát. Külön kiemelte az egyik nyilatkozó azt az esetet, hogy Magyarország kifejezetten Ukrajna európai uniós csatlakozása ellen foglalt állást.

A lap szerint Várhelyi Olivért öt évvel ezelőtt egy megegyezéses jelöltnek tartották, amellyel akkor az volt a cél, hogy a Brüsszeltől egyre távolabb sodródó magyar kormányt közel tartsa a szervezet. A június eleji európai parlamenti választásokat követően Magyarország júliustól fél évre átveszi az az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amely napirend-meghatározási jogkörrel jár.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.