Politico: Csak kisebb pozíciókat kaphat a jövőben Magyarország az Európai Bizottságban

  • narancs.hu
  • 2024. május 30.

Külpol

Sajtóértesülések szerint sokan nem szeretnék, ha Várhelyi Olivér uniós biztos maradna.

Uniós források szerint az EU tisztviselői szeretnék elérni, hogy a magyar kormány a jövőben csak kisebb pozíciókat kaphasson az alakuló Európai Bizottságban – írja a Politico cikke alapján a Portfolio.hu.

Az indoklás szerint ez a büntetés, amiért a magyar kormány folyamatosan akadályozza az ukrajnai európai uniós állásfoglalásokat.

Magyarország legmagasabb pozícióban lévő uniós diplomatája Várhelyi Olivér, aki jelenleg európai integráció bővítéséért felelős biztosként dolgozik. A tisztségnek jelentős befolyása van az EU balkáni és az ukrajnai csatlakozási szerződéseit illetően, ám sajtóértesülések szerint számos vezető nem szeretné a jövőben a magyar diplomatát ebben a pozícióban látni.

Orbán Viktort a nyugat-európai országok közül többen is Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi szövetségesének látják az EU-n belül és úgy gondolják, hogy a magyar kormányfő az akadálya az Oroszország elleni intézkedéseknek. A magyar kormány az elmúlt hónapokban több alkalommal is megpróbálta akadályozni az Ukrajnának nyújtott segélyeket, valamint a csatlakozási tárgyalásokat is hátráltatta a Politico forrásai szerint. Egy névtelenséget kérő nyilatkozók szerint „fel sem merült”, hogy Magyarország bármilyen kiemelkedően fontos pozíciót megtarthasson.

Bár a magyar vezetés továbbra is szeretné Várhelyit pozícióban tartani, az utóbbi időben a biztossal kapcsolatos bizalom is megrendült. Egyes tisztviselők szerint ugyanis „szándékosan zavart kelt a georgiai ügynöktörvénynél”, valamint aláássa az EU-tagjelölt országokkal kapcsolatos politikát. Külön kiemelte az egyik nyilatkozó azt az esetet, hogy Magyarország kifejezetten Ukrajna európai uniós csatlakozása ellen foglalt állást.

A lap szerint Várhelyi Olivért öt évvel ezelőtt egy megegyezéses jelöltnek tartották, amellyel akkor az volt a cél, hogy a Brüsszeltől egyre távolabb sodródó magyar kormányt közel tartsa a szervezet. A június eleji európai parlamenti választásokat követően Magyarország júliustól fél évre átveszi az az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amely napirend-meghatározási jogkörrel jár.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.