Orosz külügy: Kijev megfélemlíti a békés orosz lakosságot

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 12.

Külpol

Már 30 kilométerre hatolt be Kurszknál az ukrán hadsereg.

Az ukrán csapatok betörése elérte a 30 kilométeres mélységet Oroszországban, ami a legjelentősebb behatolásuk azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát írja a BBC. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői Tolpino és Obscsij Kolodez falvak közelében vették fel a harcot az ukrán csapatokkal, miközben a Kurszki területen zajló offenzíva a hatodik napjába lépett.

 
Szudzsa külterületén egy gázipari létesítménynél is megjelentek az ukrán katonák

 

Bár az oroszok már napokkal korábban azt kommunikálták, hogy megállították a támadást, az harcok színhelyre egyre beljebb tolódik az ország területén. Marija Zaharova külügyi szóvivő  azzal vádolta Kijevet, hogy „megfélemlíti Oroszország békés lakosságát”.

Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap este egy beszédében először ismerte el a támadást, közölte, hogy Oroszország a nyáron 2000 támadást indított a Kurszki területről, és ezek mindegyike választ érdemel.

Egy magas rangú ukrán tisztviselő az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy több ezer katona vett részt a műveletben. „Támadunk. A cél, hogy rákényszerítsük az ellenséget a védelmi vonalai elnyújtására, továbbá az, hogy minél nagyobb veszteségeket okozzunk neki, és ezen keresztül destabilizáljuk az oroszországi helyzetet, bizonyítván, hogy képtelenek megvédeni a saját határaikat” – mondta a tisztviselő.

Az ukrán hadvezetés közlése szerint csapataik a kurszki térségben több települést is elfoglaltak. Guevóban, amely mintegy 3 kilométerre fekszik az orosz–ukrán határtól, a katonák még videót is készítettek arról, ahogyan eltávolítják az orosz zászlót egy közigazgatási épületről.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk