Portugál kispárt csatlakozik Orbán pártszövetségéhez

  • narancs.hu
  • 2024. július 1.

Külpol

Vezetőjük akár NATO-katonákat is küldene Ukrajnába.

Már a negyedik párt csatlakozik Orbán Viktor tegnap bejelentett kezdeményezéséhez, a Patrióták Európáért pártszövetséghez. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke bejelentette, hogy a portugál Chega elnöke részese kíván venni a pártcsaládnak.

A párt elnöke, André Ventura a közösségi oldalára töltötte fel az erről szóló videót, a párt vezetése formálisan még nem hagyta jóvá a döntését.

Orbán Viktor tegnap jelenette be saját európai pártszövetségét Patrióták Európáért néven, de még kérdés, elég nagyok lesznek-e a saját frakcióhoz. Vasárnap patrióta kiáltványt is elfogadtak „Európai jövőjéért” Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen.

A Chega öt éve működik, a 2019-es parlamenti választásokon még csak egy mandátumot szereztek, 2012-ben pedig már tizenkettőt (a 230 helyből). A 2024-es választásokon a szavazatok 18,07 százalékát szerezték meg, a június 9-ei EP-választásokon két képviselői hely jutott nekik a portugáloknak járó 21-ből.

Vezetőjük, Ventura a portugál szociáldemokraták közül lépett ki, és romaellenes kirohanásaival hívta fel magára a figyelmet. A párt támogatja a kémiai kasztrációt és az élethossziglani börtönbüntetést, néhány tagjuk a halálbüntetést is. A „nyugati civilizáció elkötelezettjeiként” az iszlám szélsőségesek bevándorlását ellenzik, és erős határvédelmet követelnek. Az egykori portugál gyarmatokról való bevándorlást kétoldalú megállapodásokkal korlátoznák.

A Chega egyértelműen euroszkeptikus álláspontot képvisel, és szoros kapcsolata van a spanyol Voxszal. 2020-ban az ID frakciójához csatlakoztak. Az Izrael-Hamász háborúban az előbbit támogatják. Az orosz-ukrán háborút illetően a párt alelnöke António Tânger Corrêa azért bírálta Ukrajnát, mert nem köt békét olyan feltételekkel, ami „Oroszországnak kényelmes lenne”. Ugyanakkor Ventura azt szögezte le, hogy Ukrajna veresége a Nyugat vereségét jelentené, és Portugáliának NATO-tagként katonákat is kell küldeni, amennyiben szükséges.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk