Új uniós szankciós csomag – újabb magyar vétó?

  • narancs.hu
  • 2022. december 7.

Külpol

A kilencedik csomag emberekre, bankokra, tévécsatornákra, vegyszerekre és alkatrészekre vonatkozik.

Előkészítette az Európai Bizottság az Oroszországra vonatkozó büntetőintézkedések újabb, kilencedik csomagját.

A HVG EUrológus rovata Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének közleményére hivatkozva arról ír, közel kétszáz embert javasol felvenni a különböző szankciókkal sújtott személyek listájára a javaslat: orosz katonatiszteket, fegyvergyártó vállalatok vezetőit, az Állami Duma és a Föderációs Tanács tagjait, minisztereket, kormányzókat. Olyan tisztségviselőket is, akik az Európai Unió tudomása szerint felelősek a civilek elleni rakétacsapásokért, az ukrán gyerekek Oroszországba szállításáért, és az ukrán mezőgazdasági termékek eltulajdonításáért. 

Az eddigiek mellett további három orosz bank ellen is büntetőintézkedés bevezetését javasolja a csomag,  tranzakciós tilalommal sújtaná az Orosz Regionális Fejlesztési Bankot.

Vegyszerek, idegmérgek, elektronikai és informatikai alkatrészek kivitelének ellenőrzése és korlátozása is szerepel a csomagban. Az előterjesztők szeretnék megakadályozni, hogy Oroszország hozzáférjen a drónok és pilóta nélküli repülőgépek építéséhez szükséges alkatrészekhez, így be szeretnék tiltani a drónmotorok közvetlen exportját, nem csak Oroszországba, de olyan harmadik országokba is, amelyek drónokat vihetnek Oroszországnak. Négy orosz, propagandacsatornának tartott médiumot távolítana el a javaslat minden szolgáltatási platformról, és tiltaná – nyilván azok számára, akikre befolyással bír – az új oroszországi bányászati beruházások indítását.

A javaslat jövő hétfőn kerül a külügyminiszterek elé, egyhangúlag lehet csak elfogadni. Az EUrológus föl is veti a kérdést: vajon a magyar kormány támogatja-e ezt a csomagot, vagy vétózni fog?

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk