Putyin döntött: nem szállítanak olajat az ársapkát alkalmazó országokba

  • narancs.hu
  • 2022. december 27.

Külpol

Minket ez nem érint, Szijjártó kiharcolta a mentességet.

Kedden aláírta a rendeletet Vlagyimir Putyin, ami február 1-től öt hónapig megtiltja, hogy Oroszország kiszolgálja azokat az országokat, amelyek árplafont írtak elő az import olajra. Ezek az Európai Unió tagországai, illetve Ausztrália, amelyek közösen beleegyeztek, hogy 60 dollár hordónkénti árnál nem hajlandók többet fizetni a nyersanyagért.

A rendelet ugyanakkor tartalmaz egy záradékot, ami különleges esetekben hatályon kívül helyezi a tilalmat - írja a Reuters.

Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatása szerint Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól, mi annyit fizetünk Oroszországnak, amennyit csak kérnek. Az uniós ársapka csak a nevében hasonló ahhoz, ami itthon például a csirkefarhátra került: arra azért volt szükség, mert Oroszország már a tavalyi év közepétől folyamatosan emeli a kiszállított nyersanyagok árát, hogy abból is finanszírozza az Ukrajna elleni háborút.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk