Magyarország elérte, hogy akár drágábban vehessen olajat Oroszországtól

  • narancs.hu
  • 2022. december 3.

Külpol

Mentességet kaptunk az olajársapka alkalmazása alól – közölte diadalittasan Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter a közösségi oldalán azt írta, az Európai Unió bevezeti az olajársapkát, pedig itt lenne az ideje, hogy Brüsszelben is belássák: az ilyen és ehhez hasonló intézkedések leginkább az európai gazdaságnak fájnak. A miniszter szerint az energiahordozók mennyiségének növelésére lenne szükség, mert az csökkentené az árakat. „Az olajársapkáról szóló tárgyalások során sokat küzdöttünk a magyar érdekekért, és végül sikerrel jártunk: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól” – jelentette. Hozzátette, ezzel ismételten sikerült megvédeni Magyarország energiaellátásának biztonságát.

 
Szijjártó Péter és Szergej Lavrov
Fotó: Szijjártó Péter/Facebook
 

Szijjártó Péter az orosz külügyminisztert, Szergej Lavrovot 2021 nyarán barátjának nevezte, büszkén vette át tőle az orosz „Barátságért” elismerést, november végén pedig megakadályozta, hogy Ukrajna részt vehessen a NATO-tanácskozáson. Most azt is elérte, hogy annyit fizessenek a Putyin-rezsimnek az olajért, amennyit az eladó kér érte.

A szűkszavú, Facebookra gyártott közleményből nem derül ki, pontosabban mi alól kapott mentességet a magyar kormány, de Szijjártó korábban azért lobbizott, hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetékes szállítási mód. A nyolcadik szankciós csomag eredeti javaslatában, sem az arról folytatott tagállami vitában és a nyilvánosságra került álláspontokban nem volt olyan indítvány, amely a csővezetékes szállításra vonatkozott volna, de lehet, hogy végül ezen sikerült változtatást eszközölni a magyaroknak.

A nyolcadik szankciós csomagot egyébként, ahogy az előzőeket is, a magyar kormánytagok is megszavazták.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk