Putyin megerősítette, hogy nukleáris fegyvereket telepítettek Fehéroroszországba

  • narancs.hu
  • 2023. június 17.

Külpol

Belarusz szerepe kulcsfontosságú volt a háború kirobbantásában is.

Csak akkor használják a Fehéroroszországba szállított nukleáris fegyvereket, ha Oroszország területét veszély fenyegeti – biztosított mindenkit az orosz elnök, ami persze nem jelent sokat, mivel Putyin az annektált ukrán területeket is annak tekinti, most pedig épp ukrán ellentámadás zajlik. Az Egyesült Államok hírszerzése szerint mégsem utalnak jelek arra, hogy az oroszok nukleáris fegyvert vetnének be.

A BBC emlékeztet, hogy Belarusz a legfontosabb orosz szövetséges, és kulcsszerepe volt a tavaly februári „különleges katonai hadművelet” – vagyis az Ukrajna ellen indított totális háború – elindításában is.

A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon tartott beszélgetés után kérdésre válaszolva Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy figyelmeztetésül szánja a nukleáris fegyverarzenált, ha „valakinek eszébe jutnak stratégiai vereséget mérni ránk”.

A taktikai nukleáris fegyverek „kisebb” pusztítást okoznak, a legkisebbek 1 kilotonnásak, legnagyobbak 100 kilotonnásak. (Összehasonlításképpen: Hirosimára 15 kilotonnás, azaz 15 ezer tonnás bombát dobott az amerikai hadsereg.)

Putyin elismételte a magyar kormány által is szajkózott propagandaszólamot, hogy a nyugati szankciók nem működtek Oroszországgal szemben, és dicsérte az Ázsiában, Közel-Keleten és Latin-Amerikában kötött új gazdasági kapcsolatokat. Azt is mondta, az ukránoknak nem sok esélyük van az ellentámadásban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk