Putyin: Oroszország ellen ismét valódi háború folyik

Külpol

A győzelem napi beszéd alkalmával az orosz elnököt nem zavarta meg a valóság.

A civilizáció ma ismét fordulóponthoz érkezett,

Oroszország ellen újra háború folyik, de az ország képes szavatolni biztonságát

– jelentette ki Vlagyimir Putyin kedden, a győzelem napja alkalmából rendezett díszszemlén a moszkvai Vörös téren.

"Oroszország ellenfeleinek az a céljuk, hogy elérjék az ország összeomlását és megsemmisülését, eltöröljék a második világháború eredményeit, véglegesen megtörjék a globális biztonság és a nemzetközi jog rendszerét, megfojtsanak minden szuverén fejlődési központot" – hangoztatta az orosz elnök.

A náci Németország felett aratott 1945-ös győzelem emlékére összegyűlt több ezer orosz katona és politikus előtt Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország jövője az Ukrajnában harcoló katonáktól függ. "Semmi sem fontosabb most, mint az önök katonai feladata (...) Önök becsülettel teljesítik küldetésüket, Oroszországért harcolnak. Nincs fontosabb az egységnél és a hazaszeretetnél, amit őseink a nagy honvédő háborúban bebizonyítottak" – hangsúlyozta.

Az orosz elnök rövid beszéde után több ezer katona vonult végig a Vörös téren orosz és szovjet zászlókat lengetve. A hivatalos adatok szerint mintegy 8 ezren voltak, köztük mintegy ötszáz olyan katona, aki Ukrajnában is harcolt.

A felvonuláson részt vevő harci járművek között haladt a II. világháború legendás T-34-es harckocsija, de más korszerű harckocsi nem. Ezzel kapcsolatban hivatalos magyarázatot nem adtak. Volt ugyanakkor különböző típusú páncélozott szállító jármű, továbbá Iszkander-M hadműveleti-harcászati, Sz-400-as Triumf légvédelmi, valamint Jarsz-M mobil indítóállásból indítható, szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakétarendszer.

A hagyományos katonai parádé anélkül ért véget, hogy az ilyenkor szokásos módon bemutatták volna az orosz légierő harci gépeit. A légi parádé annak ellenére maradt el, hogy Moszkva felett tiszta volt az égbolt – derült ki az orosz állami tévé helyszíni közvetítéséből.

Bár kezdetben nem vártak külföldi politikus vendégeket, a volt szovjet tagköztársaságok közül Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Örményország, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetői részt vettek az ünnepségen.

Idén nem tartották meg a "halhatatlan ezred" felvonulását sem, amelyet a győzelem napi díszszemle után eddig hagyományosan megrendeztek. Több mint húsz oroszországi városban magát a díszszemlét is törölték a magas biztonsági kockázatra hivatkozva.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk