Ukrán tanácsadó az orosz mozgósításról: Ez azt jelzi, hogy a háború nem Moszkva tervei szerint zajlik

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. szeptember 21.

Külpol

A brit külügyminiszter szerint a részleges mozgósítás egy nyugtalanító eszkalációt jelent. 

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója szerint számítani lehetett arra, hogy Oroszországban mozgósítást fognak elrendelni, és ez az intézkedés azt mutatja, hogy a háború Ukrajnában nem Moszkva tervei szerint zajlik – mondta a Reuters hírügynökségnek.

Mint arról beszámoltunk, Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda reggeli beszédében részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban, ami lényegében a tartalékosok mogósítását jelenti. 

Podoljak üzenetében utalt arra, hogy a részleges mozgósítás szerinte nagyon népszerűtlen lesz, és hozzátette azt is, hogy Putyin igyekszik a Nyugatra hárítani a felelősséget az "indokolatlanul megindított" háború és Oroszország egyre romló gazdasági helyzete miatt.

Robert Habeck német alkancellár úgy fogalmazott, hogy a részleges katonai mozgósítás Oroszországban újabb rossz lépés az Ukrajna elleni törvénysértő háborúban. Habeck egy más ügyben tartott tájékoztatóján azt mondta, Putyin orosz elnök döntése "újabb rossz és téves lépés", amely tovább súlyosbítja a nemzetközi jog előírásait sértő támadó háborút. Azt is mondta, a német kormány megtárgyalja, hogy milyen választ adjon Moszkva lépésére, "az azonban egyértelmű, hogy továbbra is teljes mértékben támogatja Ukrajnát ebben a nehéz helyzetben".

Gillian Keegan új brit külügyminiszter azt mondta, a részleges mozgósítás egy nyugtalanító eszkalációt jelent, Putyin fenyegetéseit pedig komolyan kell venni. Az orosz elnök fenyegető szavaira Keegan azt is mondta, komoly fenyegetésről van szó, de már korábban is volt ilyen. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk