Szijjártó Minszkben: A magyar energiabiztonság elképzelhetetlen orosz energiahordozó nélkül

  • narancs.hu
  • 2023. október 26.

Külpol

A külügyminiszter kedves Szergejként emlegette Lavrovot, majd kezet fogott az őt Minszkben vendégül látó Aljakszandr Lukasenkával.

Eurázsiai biztonság: Valóság és kilátások egy átalakuló világban című konferencián vett részt Szijjártó Péter külügyminiszter Minszkben. A kétnapos biztonsági csúcson beszédet is mondott, „kedves Szergejek” nyitással, és a 444 szerint ez jó eséllyel Szergej Lavrov orosz külügyminiszterre és Szergej Alejnyik belarusz külügyminiszterre utalt.

Szijjártó egyébként a beszéde alapján nagyon örült a meghívásnak az évek óta Oroszország egyedüli stabil csatlósának számító Belarusz fővárosába, de mint mondta

„természetesen azt kockáztatom, hogy súlyos kritikának leszek kitéve ezen döntésem miatt Európa bizonyos részein”.

Ezek után elmondta, hogy nagyon rossz állapotban van a globális biztonság, tehát békére van szükség, bár azt nem javasolta egyik Szergejnek sem, hogy például elérhetnék Ukrajna orosz inváziójának leállítását ennek érdekében. 

Arról is beszélt, hogy az európai politikusok víziójában nagyon sokáig a Lisszabon és Vlagyivosztok közötti kereskedelmi zónaként (trade area) szerepelt Európa jövője. Ez az európai gazdasági fejlődés alapját képezhette volna, de „ma már csak illúzió”, hiszen „az orosz-európai kapcsolatok kötelékeit egyesével elvágták az elmúlt másfél évben”.

Hatalmas szerencsére minden jel szerint mi nem tartozunk ezek közé az országok közé, hiszen Szijjártó itt is leszögezte, hogy “a magyar energiabiztonság elképzelhetetlen orosz energiahordozó nélkül, ezért folytatjuk a pragmatikus együttműködést Oroszországgal, csakúgy, mint sokan mások teszik.”

 
Szijjártó Péter és Aljakszandr Lukasenka
Facebook /Szijjártó Péter
 

 

Facebookon az örök utazó Szijjártó kezet is fogott a belarusz diktátor Aljakszandr Lukasenkával, aki valamivel több, mint tíz évnyi választási csalással megszerzett elnökség után 2020-ban tömegével lövette le és börtönözte be az ellene fellázadó belaruszokat.

Magyarország jelenleg az egyetlen uniós ország, aminek a politikusa  egyáltalán beteszi a lábát Moszkvába (legutóbb múlt héten járt ott Szijjártó) vagy Minszkbe.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.