Rakétatámadás érte Odesszát

 • narancs.hu
 • 2022. április 3.

Külpol

Egyre több a bizonyíték arra, hogy az oroszok háborús bűnöket követnek el Ukrajnában.

Vasárnap reggel több rakétát lőttek ki Odesszára: a Fekete-tenger partján fekvő kikötővárosban találat ért egy olajfinomítót, amely kigyulladt.

 • A helyi önkormányzat a Telegram-csatornáján elmondta, hogy a légvédelem több rakétát megsemmisített. 
 • Az EFE spanyol hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy legalább hat, különböző erősségű robbanás történt, amelyek nyomán három helyszínen fekete füstfelhő emelkedett a magasba. Áldozatokról egyelőre nem tudni.
 • Egy ukrán tisztviselő azt mondta, hogy a rakéták "kritikus infrastruktúrát" találtak el.

Zelenszkij ukrán elnök videobeszédében azt mondta, hogy az orosz erők el akarják foglalni az ország keleti és déli részét, és dicséri az ostromlott Mariupol kikötő védelmét.

 • Szombat esti videóüzenetében arra figyelmeztetett, hogy a visszavonuló orosz csapatok aknákat hagyhatnak hátra lakóházak, elhagyott felszerelések, sőt, akár holttestek közelében.
 • Az államfő szerint a visszavonulás nem jelenti azt, hogy enyhülne a háborús helyzet, mert a távolból továbbra is mérhetnek rakétacsapásokat az orosz erők azokra a településekre, amelyeket most elhagytak. Kelet-Ukrajnában pedig heves harcokra lehet számítani.

Az ukrán erők visszafoglalták az egész Kijev környéki régiót – mondta a  Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter-helyettes.

 •  Az ukrán bejelentés szerint a főváros körül mintegy 30 települést sikerült visszafoglalni. Ukrán és nyugati források szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy az oroszok visszavonulnak Kijevtől, és Kelet-Ukrajnába csoportosítják át az erőiket.
 • Az orosz csapatok elhagyták a főváros melletti Hostomel repülőteret, és maguk mögött hagyták a világ legnagyobb repülőgépének roncsai.

A BBC azt írja, hogy egyre gyarapodnak a háborús bűncselekmények, polgári gyilkosságok bizonyítékai azokon a helyeken, ahonnan épp elvonulna kaz orosz csapatok.

 • A fővárostól északnyugatra lévő Bucsa településen tömegsírra bukkantak, amelyben 280 férfi holttestét találták meg - közölték a helyi hatóságok.
 • Sajtójelentések szerint orosz katonák célirányosan kivégezték a férfiakat Bucsa településen. Tarasz Bezerovec ukrán újságíró, politikai elemző a Twitteren azt írta: a 16 és 60 év közötti férfiakat megölték, több megkötözött holttesten fejlövés nyomaira bukkantak.
 • Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy több mint húsz, civil ruhát viselő holttestet látott a város egyik utcáján.
 • Az AP amerikai hírügynökség tudósítója pedig arról számolt be, hogy ukrán katonák drótok segítségével húzták be civilek holttesteit az utcákról, attól tartva, hogy a halottak közvetlen közelében aknák lehetnek. Helyiek szerint a távozó orosz katonák több polgári személyt megöltek a városban.

(BBC, MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk