Zelenszkij: Orbán valahol elvesztette becsületét miközben Moszkvával tartotta a kapcsolatot

  • narancs.hu
  • 2022. április 3.

Külpol

Az ukrán elnök szombat éjjeli beszédében újra számon kérte Orbánt.

Szombat éjjeli beszédében  Volodimir Zelenszkij sok témáról beszélt, ezek közt kifejezetten sokat foglalkozott Orbán Viktorral és Magyarorszéggel.

Zelenszkij szerint Orbántovábbra sem igazán érti, hogy mi történik Ukrajnában, sőt egész Európában, ugyanis az ukrán elnök szerint Orbán lényegében az egyetlen vezető Európában, aki nyíltan támogatja Putyint.

„Pedig mi nem kértünk valami rendkívülit Budapesttől. Viszont nem kaptuk meg azt sem, amit mindenki mástól, azért, hogy béke lehessen. Nem kaptuk meg a létfontosságú tranzitot a védelem megsegítéséhez, nem láttunk erkölcsi vezetői szerepet, nem láttunk egyetlen erőfeszítést sem a háború megállítására! Miért?” - idézi Zelenszkijt a Telex.

Zelenszkij beszédében mindehhez hozzátette, hogy egész Európa békét akar, és senki nem akarja, hogy a mariupoli harcmezők Budapestre kerüljenek, vagy Harkivból Krakkóba, vagy Csernyihivből Vilniusba. Ezért nem érti, hogy Budapest miért áll ellen egész Európának, minden civilizált országnak. Hozzátette azt is, hogy szerinte az ukrán nép támogatja a magyart, a magyar pedig az ukránt, jó szomszédok és mindkát ország értkeli a békét és s zabadságot. Zelenszkij kifejtette, hogy ő mindig azt mondja, amit gondol: amikor Magyarországról beszél, akkor Magyarországra gondol, ha háború van, akkor azt háborúnak nevezi, nem pedig különleges katonai műveletnek, és amikor egész Európát fenyegető veszély van, akkor azt egész Európát fenyegető veszélynek nevezi. Az ukrán elnök úgy fogalmazott:

„Ezt nevezik becsületességnek, ami Orbán úrból hiányzik. Talán elvesztette valahol, miközben Moszkvával tartotta a kapcsolatot.”

A Telex emlékeztet, hogy Zwlwnszkij korábban azt kérte Magyarországtól, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, azaz ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól, illetve azt, hogy engedjen át, illetve küldön fegyvereket Ukrajnába. Orbán Viktor a kéréseket elutasította, azt mondva, hogy ezek ellentételesek Magyarország érdekeivel, de hangsúlyozta, hogy az ország minden menekültnek segítséget nyújt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?