Románia is segít a tengerből kimentett menekülteken

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. augusztus 17.

Külpol

Tíz menedékkérőt vesz át az ország Máltától.

Az Európai Bizottság (EB) felkérésének eleget téve Románia más uniós tagországokhoz hasonlóan kész korlátozott számú menedékkérőt befogadni azok közül, akik életveszélybe kerültek a Földközi-tengeren – tudatta péntek késő este a román külügyminisztérium.

A tárca közlése szerint jelen esetben Romána tíz személyt venne át Máltától. A bukaresti külügy szerint Románia három korábbi esetben is pozitív választ adott az EB hasonló felhívásaira: két ízben Olaszországtól tíz, egy esetben pedig Máltától öt migráns átvételét ajánlotta fel. A korábbi felajánlások nyomán végül 11 menedékkérő átvételére került sor.

A közlemény szerint a Földközi-tengeren kialakult helyzetet nem lehet a 2015-2016-os migránsáradathoz hasonlítani, de aggasztó, hogy egyre növekszik a halálozási arány a migránsok körében. Bukarest aktívan részt vesz a megoldás keresésében: egyrészt meg kell előzni a további emberéletek elvesztését, másrészt meg kell akadályozni egy olyan kiskapu megnyitását, amely az illegális bevándorlást bátorítja - szögezte le a román külügyminisztérium.

A kommüniké emlékeztet rá: az utóbbi években nem sikerült érdemi előrelépést elérni a Dublini Egyezmény reformja terén, de a román uniós elnökségnek (az idei első félévben) sikerült bevezetnie az ideiglenes megállapodások módszerét, amely – anélkül, hogy kötelező jogi keretet szabna meg – megkönnyíti a tagállamok közti együttműködést a konkrét válsághelyzetek eseti megoldása érdekében.

Románia az EB felhívására adott pozitív válaszával jelezni kívánja, hogy szolidaritást vállal a többi tagországgal, tekintettel arra, hogy kiszolgáltatott, védelemre szoruló emberekről van szó, a felajánlás azonban nem olyan mértékű, hogy nyomás alá helyezné a román menekültbefogadó rendszert – zárul a román külügyminisztérium közleménye.

Az EB szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján közölte: a bizottság arra szólítja fel az európai uniós tagországokat, hogy mutassanak szolidaritást a Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet hajóján rekedtekkel és a sorsuk rendezésén fáradozó tagállamokkal. A szóvivő szerint hat tagállam - Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália, Románia és Spanyolország - már felajánlotta részvételét a Proactiva Open Arms hajóján érkezők „elosztásában.”

MTI

Figyelmébe ajánljuk