Saját kormánya váltaná le a kormányfőt, mert nem teljesíti a beígért programot

  • narancs.hu
  • 2017. június 18.

Külpol

Persze nem itthon, de nem is a világ végén, hanem Romániában. Ro-má-ni-á-ban!

Az MTI tudósítása szerint rendkívüli ülést tartott vasárnap a bukaresti parlament, mert a szociálliberális kormánykoalíció leváltaná saját miniszterelnökét. Sorin Grindeanu kormányfő azért vesztette el pártja támogatását, mert nem hajtotta végre a beígért kormányprogramot, viszont lemondani nem akar, hiába kérték, így szerdán bizalmatlansági szavazást tartanak a kérdésről.

„A román nép nemzeti szuverenitását választott képviselőin keresztül gyakorolja, azt egyetlen személy vagy csoport sem sajátíthatja ki” – idézik az indítvány előterjesztői az alkotmányt. Miután a parlamenti többséggel bíró szociálliberális koalíció megvonta támogatását a kormánytól, a miniszterelnök és a távközlési miniszter kivételével a 27 kormánytagból 25 lemondott.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői nem vettek részt a vasárnapi rendkívüli ülésen, Kelemen Hunor, a párt elnöke úgy nyilatkozott, hogy nem kívánnak beavatkozni e belső vitába, s közvetlenül a szerdai szavazás előtt döntenek majd arról, hogy támogatják-e Grindeanu lemondatását.

Figyelmébe ajánljuk