Scholz, Macron és Draghi együtt mehetnek Kijevbe június végén

  • narancs.hu
  • 2022. június 12.

Külpol

Még a G7 csoport június 26-án kezdődő németországi csúcstalálkozóje előtt.

Olaf Scholz német kancellár Emmanuel Macron francia államfővel és Mario Draghi olasz kormányfővel együtt látogathat el Kijevbe egy vasárnapi német lapjelentés szerint.

A Bild am Sonntag című lap értesülése szerint a három vezető a világ legfejlettebb ipari országait összefogó G7 csoport június 26-án kezdődő németországi csúcstalálkozóje előtt felkeresheti Kijevet, ahol egyikük sem járt az orosz támadás kezdete óta.

Párizs és Berlin jó ideje egyeztet a közös kijevi látogatásról, amelyre azért nem kerítettek sort eddig, mert Emmanuel Macron meg akarta várni a vasárnapi franciaországi parlamenti választást - írja a német lap, hozzátéve: Párizs javasolta, hogy ne ketten, hanem az olasz kormányfővel együtt utazzanak az ukrán fővárosba.

Az Európai Unió három legerősebb országának vezetői a közös vizittel a közösség egységét akarják kifejezni

– emelte ki a Bild am Sonntag. Az egyelőre nem ismert, hogy bejelenthetnek-e újabb fegyverszállításokat.

A lap felidézi: Olaf Scholzot széles körben bírálják, amiért nem tett még szolidaritási látogatást Kijevben. A kancellár ezt a kritikát azzal hárítja el, hogy nem kíván csatlakozni azokhoz, akik "néhány fotó erejéig járkálnak" Ukrajnába, és csak akkor utazik, ha "nagyon konkrét" ügyekről lehet tárgyalni.

Németország nemrég újabb nagyszabású fegyverszállításokat helyezett kilátásba. Olaf Scholz június elején jelentette be, hogy a hazájának rendelkezésére álló legmodernebb légvédelmi rendszerrel, az IRIS-T-vel, és tűzérségi állások felderítésére szolgáló radarrendszerekkel is támogatják az orosz támadás ellen védekező ukrán hadsereget.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk