Simán elhitte a korrupcióellenes bizottság, hogy halott barátjától kapott kölcsön 20 luxusórát a thaiföldi miniszterelnök-helyettes

  • narancs.hu
  • 2018. december 27.

Külpol

Vagyonnyilatkozatában ezeket nem tüntette fel.

Nem követett el törvénysértést Pravit Vongszuvan thaiföldi miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter, amikor nem tüntette fel vagyonbevallásában azt a több mint 20 luxusórát, melyeket saját állítása szerint egy azóta elhunyt barátjától kapott kölcsön - állapította meg csütörtökön a thaiföldi Nemzeti Korrupcióellenes Bizottság.

Vongszuvan az országot irányító junta egyik vezető tagja. Egy tavaly decemberi csoportképen a csuklóján egy Richard Mille karóra tűnt fel, amely nem szerepelt a vagyonnyilatkozatában, és kormányzati fizetéséből aligha telt volna rá.

Vongszuvan akkor állt elő azzal, hogy az órát körülbelül húsz másikkal együtt egy halott barátjától kapta kölcsön, amit a thaiföldi közvélemény erős szkepszissel fogadott. A Nemzeti Korrupcióellenes Bizottság szerint viszont a miniszter magyarázata helytálló, ezért nem történt semmilyen törvénysértés.

A 73 éves politikus már korábban is volt védelmi miniszter, korábban pedig katona volt, a vezérkari főnökségig emelkedett ranglétrán. 2008-as vagyonbevallásában 57 millió baht (kb. 490 millió forint) vagyont tüntetett fel. 2014-re vagyona 87 millió bahtra (kb. 750 millió forint) nőtt. Jogvédők szerint négy évtizedes katonai pályafutása és mintegy tízéves politikai pályafutása már ezt sem indokolja, de a karórák egyik bevallásban sem szerepelnek, pedig némelyik átszámítva 20-25 millió forintot is ér.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.