Soha nem látott képek, ismeretlen dokumentumok – Így fogadta Amerika az 1956-os magyar menekülteket

  • narancs.hu
  • 2017.03.02 16:12

Külpol

Történelmi lecke mindenkinek.

Az 1956-os forradalom 50. évfordulóján indult a Blinken OSA Archívum (OSA) digitális archívuma, amely egyebek mellett elérhetővé tette a Columbia Egyetem kutatócsoportjának (Columbia University Research Project on Hungary) dokumentumait is, köztük azt a több mint 600 strukturált interjút, amelyet magyar menekültekkel készítettek. Tavaly az OSA folytatta és kiterjesztette ez irányú kutatásait más amerikai levéltárakra is; olyan, az Egyesült Államokba érkezett 1956-os magyar menekültekkel kapcsolatos forrásokat találtak, melyek jórészt feltáratlanok voltak. A Blinken OSA Archívum weboldala ezeket az anyagokat tette közzé a közelmúltban.

Amikor az OSA kutatói áttekintették az Egyesült Államok Nemzeti Levéltárában (National Archives and Records Administration, NARA) az amerikai külügyminisztérium magyar menekültekre vonatkozó anyagait, és a  kutatás során előkerült mintegy 900, nagyrészt a New Jersey-beli Camp Kilmerben, a magyar menekülteket fogadó legnagyobb amerikai bázison készült fekete-fehér fénykép is. E fotók digitális másolatait az OSA folyamatosan tölti föl az új tárhelyre, a táborra vonatkozó levéltári anyagokkal együtt.

false

 

Fotó: OSA Archívum

Kutatások folytak az 1933-ban alakult, menekülteket segélyező amerikai civil szervezet, a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (International Rescue Committee, IRC) történeti iratanyagában is, amit a kaliforniai Stanford Egyetemen található Hoover Intézet archívumában őriznek. Az IRC archívuma mintegy 40 olyan szervezeti dossziét, összefoglaló jelentést, programjavaslatot tartalmaz, amely 1956 és 1963 között közvetlenül kapcsolódott a magyar menekültek megsegítéséhez az európai menekülttáborokban és Amerikában, illetve letelepítésükhöz az Egyesült Államokban.

false

 

Fotó: OSA Archívum

 

Idehaza kevesen tudják, hogy az IRC több ezer magyar menekült letelepedését segítette pénzadományokkal és kölcsönökkel, közreműködött abban, hogy a menekültek angolul tanuljanak és mielőbb állást találjanak, lehetőleg a szakmájuk, képesítésük szerint. Foglalkoztak kiskorú, kísérő nélkül érkező magyar gyerekek és fiatalok elhelyezésével nevelőszülőknél, illetve abban is segítettek, hogy középiskolai diákként vagy ösztöndíjjal támogatott egyetemi hallgatókként továbbtanuljanak.

false

 

Fotó: OSA Archívum

Ezért az IRC archívumában mintegy 3000 magyar menekült személyes aktája is megtalálható, amelyek érzékletesen mutatják a menekültek útját, beilleszkedésük és elhelyezkedésük folyamatát és nehézségeit. Ebből az iratanyagból eddig 185 személyes dosszié digitalizált változata került az OSA új weboldalára – a személyiségi jogok védelme érdekében az anonimizálva.

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!