Az egyiptomi választások és a nők

Sok szoknya alatt

  • 2011. december 3.

Külpol

Noha a hétfőn megkezdődött, de még egészen jövő márciusig elhúzódó választásokon láthatóan sok nő megy szavazni, számos feminista inkább a részvétel bojkottálását tartaná helyesnek – adta hírül a Guardian.

Miközben nyugaton a többség úgy látja, hogy a Huszni Mubárak távozása utáni első szabad választásokon a nőknek igenis szavazniuk kell, különben az iszlamisták fognak dönteni a sorsukról, Nawal El Saadawi feminista írónő szerint a választási folyamat csupán komédia, melynek végén ugyanúgy Mubarak emberei fognak visszacsorogni, legföljebb a nevük és az arcuk lesz más. Velük pedig visszatérnek majd a diktatúrát és a militarizmust pártolók – és persze a nőellenesség is. El Saadawi a katonai rezsim manipulációinak példájaként a közel ötvenévnyi betiltás után októberben újjáalakított Egyiptomi Feminista Uniót említi: ezt az elvileg független szervezetet sokan kritizálták azért, mert túl szoros szálakkal kötődik a kormányhoz, és csak egy szűk elit érdekeit szolgálja.

Nem baj, ha nem tiszta?


Nem baj, ha nem tiszta?

Fotó: MTI

 

Amint az nagy horderejű politikai változások után megszokott, a régi rendszerhez kötődő szervekkel kialakított viszony jelentős megosztó tényező. El Saadawi szerint például a női civil szervezeteknek nem lenne szabad együttműködnie azzal a hadsereggel, amely szerinte felbérelte a tavaszi tüntetések során a tüntetőkkel szemben erőszakoskodókat, pláne, hogy több akkor letartóztatott nőt megalázó módon úgynevezett szüzességi tesztnek is alávetettek.

Az egyiptomi női aktivistákat a generációs szakadék is elválasztja egymástól: amint arra többen – köztük a szexuális zaklatásokat monitorozó Harrasmap alapítója, Rebecca Chiao – rámutattak, az idősebb feministákat és szervezeteiket a fiatalabbak a régi rendszerhez tartozónak vélik, és nem szívesen közelednek feléjük.

Az egyiptomi választásokon 376 nő indul, ami az összes jelölt 31 százalékát teszi ki; többségük független jelölt. Igen sok közöttük az iszlamista, így kérdés, hogy megválasztásuk esetén milyen minőségben fogják majd a női ügyeket képviselni.

A fiatal egyiptomi feministák szerint ugyanakkor az ország jelenlegi helyzetében arra kell koncentrálni, hogy a szavazók olyan jelölteket válasszanak meg, akik nem korruptak, és értenek a kormányzáshoz. A nemük pillanatnyilag másodlagos kérdés.

Figyelmébe ajánljuk