Soros György: „Weber Orbánnal is kész alkut kötni”

  • narancs.hu
  • 2019. június 10.

Külpol

A magyar miniszterelnök maffiaállamot épít, ami gondot okoz a Néppárt frakcióvezetőjének – vélekedett a milliárdos.

Jobb eredmény született az európai parlamenti választáson, mint amire korábban számítottak, ennek oka az, hogy a csendes többség „megszólalt” – fogalmazott Soros György a Project Syndicate oldalon, amit a hvg.hu szemlézett.

A magyar származású amerikai milliárdos szerint a többség meg akarja tartani az Európai Unió alapértékeit, ugyanakkor változást is akar, legfőképpen a klímaváltozás miatt: ezért erősödtek meg a zöldek és ezért nem következett be a klímaszkeptikusok áttörése.

Soros György szerint a csúcsjelölti rendszeren változtatni kell, mert a jelöltek a személyes ambíciók miatt alkudoznak, főleg az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, Manfred Weber, aki bármilyen alkut kész megkötni, még az autokrata Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is.

Szerinte Webernek gondot okoz Orbán, mert az megsérti az uniós normákat és maffiaállamot épít, s miközben az EPP fele továbbra is kizárná a Fideszt, a német politikus egy viszonylag könnyen teljesíthető kérést szabott a maradás felteleként: azt, hogy a CEU hadd folytathassa a munkáját Budapesten.

Soros úgy látja, a Fidesz elbukott, ám mivel nem zárták ki a Néppártból, csak felfüggesztették, ezért a párt politikusai is számíthatnak bizottsági pozíciókra. Szerinte érdekes lesz megfigyelni, hogy Weber megpróbálja-e visszafogadni Orbánt.

Figyelmébe ajánljuk