Spanyolország: az exit pollok alapján a konzervatívok nyerték a választást

  • narancs.hu
  • 2023. július 23.

Külpol

Mivel nem lesz meg egyedül a többségük, koalíciót kell kötniük a szélsőjobboldallal.

Az exit pollok alapján a jobboldali-konzervatív Néppárt (Partido Popular - PP) nyerte az előrehozott spanyol választást. A hivatalos végeredmény csak éjfél környékére várható, így a pontos mandátumszámok is akkor fognak kiderülni.

A 444 beszámolója szerint a várható sorrend:

  • jobboldali-konzervatív Néppárt (Partido Popular - PP): 145-150 mandátum
  • balközép Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE): 112-118 mandátum
  • újbaloldali Sumar nevű tömörülés: 27-31 mandátum
  • szélsőjobboldali Vox: 24-31 mandátum

A parlament többi helyét kisebb – főleg szeparatista – pártok képviselői fogják megszerezni.

Ez azt jelenti, hogy a kormányalakítással Alberto Núñez Feijóo, a PP miniszterelnök-jelöltje próbálkozhat meg először. Mivel pártjának nem lesz meg egyedül a többsége, koalíciót kell majd kötnie a szélsőjobboldali Voxszal.

Pedro Sánchez miniszterelnök pártja, a PSOE az előzetes várakozásoknak megfelelően csak második lett a választáson. Sánchez csak akkor maradhat kormányon, ha a PP és a Vox nem tud koalíciót kötni, ellenben a szocialisták megegyeznek a Sumarral és megszerzik a szeparatista kispártok támogatását is.

A miniszterelnök sikeres megválasztásához 176 képviselő szavazatára van szükség a 350 fős alsóházban. Ha az első szavazási körben nincs meg a jelöltnek az abszolút többség, a második fordulóban az egyszerű többség is elegendő a megválasztásához. Ennek akkor lehet jelentősége, ha egyes képviselők távol maradnak a második körben, és így 176-nál kevesebb szavazattal is győzni lehet.

Amennyiben sem a jobb-, sem a baloldali tömb miniszterelnök-jelöltje nem tudja megszerezni a szükséges többséget, új parlamenti választások jöhetnek.

A júliusi időpont nem véletlenül tűnik szokatlannak, a választást eredetileg decemberben tartották volna, Pedro Sánchez miniszterelnök azonban – sokak meglepetésére – előrehozta azt. Azután döntött így, hogy a baloldali kormánypártok súlyos vereséget szenvedtek a májusi helyhatósági választáson. Sánchez döntésének okairól és a spanyol belpolitikai helyzetről ebben a cikkben írt a 444.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Nyár a Club Aligában: elkezdődött a Balaton-part beépítése - FOTÓK

  • narancs.hu

Hogyan tudta legyőzni a Tisza Párt a Fideszt június 9-én Balatonvilágoson, miközben a képviselő-testületbe a fideszes oligarchákkal „barátkozó” polgármestert és csapatát választották be elsöprő többségben? – kérdeztük a Club Aligában strandolóktól. Közben onnan pár száz méterre folyik a tópart beépítése, a helyi fürdőegyesület pedig legalább három pert visz párhuzamosan, például a beruházó ellen is. Fotóriport.