Törökország F-16-osokat kér a svéd NATO-csatlakozás támogatásáért cserébe

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 26.

Külpol

Vadászgépeket vásárolna Erdogan.

A török parlament megtartja az ígéretét, és jóváhagyja a svéd NATO-csatlakozást, ha Joe Bidenék odaadják az ígért F-16-os vadászgépeket – jelentette ki Tayyip Erdogan a török média beszámolója szerint. A Reuters azt írja, Erdogan azerbajdzsáni látogatásán elárulta, hogy külügyminisztere, Hakan Fidan az amerikai külügyminiszterrel, Anthony Blinkennel tárgyalt a kérdésről New Yorkban.

Eddig Bidenék tagadták, hogy a vadászgép-eladásnak köze van a NATO-bővítéshez, de az is igaz, hogy a török vásárlási szándékból az amerikai kongresszus kifogásai miatt nem lett semmi. A finn csatlakozás jóváhagyását követő napokban pedig egy kisebb, 259 millió dolláros ügyletet ütöttek nyélbe Ankara és Washington között.

Hogy Szijjártó Péter mit kérne hasonló pozícióban, azt nem tudjuk: de mi sem ratifikáltuk Svédország csatlakozását, egy ideig a törökökre vártuk, most pedig egy oktatóvideó miatt van kiakadva a külügy. Menczer Tamás államtitkár meg is magyarázta, mi a baj a svéd demokráciával.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.