Százezer magyar maradna a Brexit után is a briteknél

  • narancs.hu
  • 2020. május 14.

Külpol

Összesen 3,5 millió EU állampolgár jelezte, hogy nem szeretne elmenni.

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint meghaladta a 3,5 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak, és több mint 3,1 millióan már megkapták a határidő nélküli tartózkodási jogosultságot. A magyarok közül eddig csaknem százezren kértek tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt – számolt be az MTI-n Kertész Róbert helyi tudósító.

Az Egyesült Királyság a hosszan húzódó Brexit következtében január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik törvényesen laknak az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – kell folyamodniuk.

A brit hatóságok 3 147 140  embert már elbíráltak, csaknem mindet kedvezően: az elutasított kérvények száma mindössze 640.

Lengyelek, románok, magyarok

A március 31-i állapotot mutató hivatalos lista élén – ugyanúgy, ahogy az összes eddigi statisztikában – a lengyelek állnak 665 500 beadott folyamodvánnyal. Őket a románok követik 564 300 benyújtott kérvénnyel. A magyarok közül 97 300-an kértek tartós letelepedési engedélyt az első negyedév végéig.

Még az év végéig van idő

Azok, akik december 31-én már Nagy-Britanniában tartózkodtak, 2021. június 30-ig nyújthatják be a letelepedett státusra szóló kérvényüket. A jövő év első napjától azonban az EU-országokból és az unión kívülről újonnan érkezőkre a brit kormány tervei szerint egységes bevándorlási szabályozás lép életbe, amely – főleg a jelentkezők szakképzettsége és angol nyelvtudása alapján – pontozásos kritériumrendszer alapján bírálja majd el a letelepedési kérelmeket.

Figyelmébe ajánljuk