Európai Bíróság: jogellenes a menedékkérők őrizetben tartása Röszkénél
tranzitzona_top_story_lead.jpg

Európai Bíróság: jogellenes a menedékkérők őrizetben tartása Röszkénél

  • narancs.hu
  • 2020. május 14.

Külpol

A magyar államnak azonnal szabadon kell engednie a tranzitzónába bezárt embereket az uniós bíróság döntése értelmében.

A kiutasítási határozat hatálya alatt álló menedékkérőknek vagy harmadik országbeli állampolgároknak a röszkei tranzitzónában történt elhelyezését „őrizetnek” kell minősíteni. Ha a bírósági felülvizsgálat kimondja, hogy valakit érvényes ok nélkül vették őrizetbe, az eljáró bíróságnak el kell rendelnie a haladéktalan szabadon bocsátásukat – döntött az EU Bírósága, erről a hvg.hu számol be.

A bíróság konkrét esetről is döntött, amikor kimondta, a magyar állam jogellenesen tart őrizetben két iráni, illetve két afgán menedékkérőt a röszkei tranzitzónában. Ők négyen Szerbián keresztül érkeztek Magyarországra, és 2018 végén, illetve 2019 elején menedékkérelmet adtak be a magyar hatóságokhoz. A hatóságok a határ mentén lévő tranzitzónát jelölték ki nekik szálláshelyként, és a tranzitzónát azóta sem hagyták el.

A magyar állam arra kérte Szerbiát, fogadja vissza a menedékkérőket, a szerb hatóságok azonban elutasították a kérést. A magyar hatóság ezután elrendelte a menedékkérők kitoloncolását Iránba, illetve Afganisztánba. A menedékkérők azonban emiatt már pert indítottak a magyar állammal szemben, mert szerintünk Magyarországnak érdemben kellett volna foglalkoznia a menedékkérelmükkel.

Az uniós bíróság vizsgálata viszont arra a következtetésre jutott, hogy az elszigetelt helyzetben lévő menedékkérők mozgásszabadsága olyan szinten korlátozott, hogy az a gyakorlatban őrizetnek minősül.

Mivel az őrizetről szóló jogi szabályozást nem tartották be a magyar hatóságok, az őrizet jogellenes.

A menedékkérők jogi képviseletét a Magyar Helsinki Bizottság látta el.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.