Szerbiából is kaphatott már fegyvereket Ukrajna

  • narancs.hu
  • 2023. április 12.

Külpol

Nem csak a kiszivárgott Pentagon-iratok szerint. A szerb védelmi minisztérium szerint ez hazugság.

A Reuters arról tudósít, hogy az Amerikai Egyesült Államokban kiszivárgott egyik katonai dokumentum tanúsága szerint Szerbia beleegyezett abba, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

Az egyik ilyen irat – írja a Telex – táblázatos formában összegzi, hogy 38 európai kormány milyen válaszokat adott Ukrajnának, amely katonai segítséget kért.

Ott az áll, hogy bár Szerbia elutasította, hogy ukrán katonákat képezzen ki, de kötelezettséget vállalt fegyverek szállítására. A megfogalmazás szerint déli szomszédunknak „megvan a politikai akarata és katonai képessége arra, hogy a jövőben fegyvereket szállítson Ukrajnának”.

Ez azért számít érdekes hírnek, mert Szerbia nyilvánosan semlegesnek mondta magát ebben a háborúban, és hagyományosan jók a kapcsolatai Oroszországgal.

Nem független forrás – egy oroszbarátnak mondott Telegram-csatorna – egy hónapja dokumemtumokat tett közzé arról, hogy egy szerb vállalkozás tavaly novemberben Grad-rakétákat szállított Ukrajnába. 

A Reuters által idézett táblázat négy kategóriába sorolta az ukrán segélykérésre adott válaszokat. Egyes országok vállalták, katonai kiképzéssel és fegyverekkel is segítik Ukrajnát, mások már képeztek is ki ukrán katonákat, illetve küldtek is fegyvert, további államoknak pedig lehetősége és szándéka is van arra, hogy fegyvert szállítsanak. 

Ausztria és Málta egyikre sem vállalkozott, a Magyar Honvédség pedig korábban elismerte, hogy humanitárius célból ukrán egészségügyiseket képez ki Magyarországon.

A Reuters nyomatékosította, független forrásból nem tudta megerősíteni információját. Az ukrán nagykövetség nem reagált a kérdésére, a Pentagon pedig már korábban közölte, nem fogja kommentálni a kiszivárgott iratokkal kapcsolatos híreket.

Frissítés: a szerb védelmi minisztérium hazugságnak nevezte az állítást. Milos Vucevic miniszter azt mondta, „több mint tízszer cáfoltuk már az ilyen valótlanságokat, és most újra megtesszük. Szerbia nem adott el, és nem is fog eladni fegyvereket sem az ukrajnai, sem az orosz félnek, sem azoknak az országoknak, amelyek a konfliktus térségében fekszenek. Úgy tűnik, valakinek az a célja, hogy belevonja Szerbiát ebbe a konfliktusba, de mi kitartunk a politikánk mellett” – mondta Vucevic.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk