Szerdán tárgyal az EU arról, mi legyen az egységes válasz a Kínában tomboló koronavírus-járványra

  • narancs.hu
  • 2023. január 2.

Külpol

Miután Kína újra lehetővé tette a szabad utazást világszerte a kínai állampolgároknak.

Szerdán tárgyalnak az Európai Unió egészségügyi tisztviselői a Kínában december elején elszabadult koronavírus-járványhullámra adható lehetséges válaszlépésekről – közölteReuters beszámolója szerint a soros svéd elnökség. December 29-én már volt egy találkozó az egészségügyi szakemberek között a témában, de azon nem tudtak megállapodni arról, hogy milyen egységes választ adjanak a fertőzés újbóli terjedésére.

Mint arról lapunk is beszámolt, a kínai kormány december végén bejelentette, hogy a koronavírus-világjárvány miatt több mint két éve bevezetett leállás után ismét elkezdenek új útleveleket kiállítani, ami újra lehetővé teszi a szabad utazást világszerte kínai állampolgároknak.

A december végi egyeztetésen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több mint száz képviselője vett részt. Olaszország már akkor sürgette, hogy az EU országai is kössék negatív koronavírus-teszthez a kínaiak beutazását a tagországokba, ahogy azt például az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is teszi. Az olaszok javaslatát a december 29-i tanácskozáson elvetették.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ a múlt héten azt közölte, hogy jelenleg nem javasolnak semmilyen különleges, kizárólag a Kínából érkező utazókra vonatkozó intézkedést. Érvelésük szerint

az a koronavírus-mutáció, amely Kínában a megbetegedéseket okozza, már megtalálható Európában is, viszont a magas átoltottság miatt nem jelentenek különösebb veszélyt az EU polgáraira.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk