Szerdán tárgyal az EU arról, mi legyen az egységes válasz a Kínában tomboló koronavírus-járványra

  • narancs.hu
  • 2023. január 2.

Külpol

Miután Kína újra lehetővé tette a szabad utazást világszerte a kínai állampolgároknak.

Szerdán tárgyalnak az Európai Unió egészségügyi tisztviselői a Kínában december elején elszabadult koronavírus-járványhullámra adható lehetséges válaszlépésekről – közölteReuters beszámolója szerint a soros svéd elnökség. December 29-én már volt egy találkozó az egészségügyi szakemberek között a témában, de azon nem tudtak megállapodni arról, hogy milyen egységes választ adjanak a fertőzés újbóli terjedésére.

Mint arról lapunk is beszámolt, a kínai kormány december végén bejelentette, hogy a koronavírus-világjárvány miatt több mint két éve bevezetett leállás után ismét elkezdenek új útleveleket kiállítani, ami újra lehetővé teszi a szabad utazást világszerte kínai állampolgároknak.

A december végi egyeztetésen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több mint száz képviselője vett részt. Olaszország már akkor sürgette, hogy az EU országai is kössék negatív koronavírus-teszthez a kínaiak beutazását a tagországokba, ahogy azt például az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is teszi. Az olaszok javaslatát a december 29-i tanácskozáson elvetették.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ a múlt héten azt közölte, hogy jelenleg nem javasolnak semmilyen különleges, kizárólag a Kínából érkező utazókra vonatkozó intézkedést. Érvelésük szerint

az a koronavírus-mutáció, amely Kínában a megbetegedéseket okozza, már megtalálható Európában is, viszont a magas átoltottság miatt nem jelentenek különösebb veszélyt az EU polgáraira.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.