Szijjártó: „A brüsszeli megközelítés Afrikával szemben bántóan leegyszerűsítő”

  • narancs.hu
  • 2019. április 6.

Külpol

Egyébként meg számolni kell azzal, hogy „újabb tízmilliók indulnak meg Európa felé.”

„Sokan látják Nyugat-Európában is a veszélyt, de a politikusok jellemzően nem tudnak vagy nem akarnak felébredni abból a rózsaszín ködös álomból, amely szerint a bevándorlás minden jó forrása” - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában, amelyben a migráció mellett olyan témákat érintettek, mint az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok, a Belgrád-Budapest vasútvonal, illetve az európai parlamenti választások.

Szijjártót megkérdezte az interjú készítője arról is, hogyan látja a miniszter a „déli irány” felé történő kereskedelmi kapcsolatainkat.

„Afrika ugyan a jövő kontinense, haszonnal kecsegtet a velük való együttműködés, de a kontinens inkább a nagy országok terepe. Kis országként fókuszáltnak kell lennünk: kiválasztani néhány országot és iparágat és azokra koncentrálni, mivel nincsenek elegendő erőforrásaink” - fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátette, Afrika esetében nagyon fontos, hogy a kontinens népességmegtartó ereje a népesség növekedésével arányosan növekedjen, ha a szükséges fejlesztési projektek nem valósulnak meg az előttük álló években, akkor számolni kell azzal, hogy „újabb tízmilliók indulnak meg Európa felé.”

„A brüsszeli megközelítés Afrikával szemben ugyanakkor bántóan leegyszerűsítő, úgy kezelik a kontinenst, mint ha minden ottani ország kizárólag abban lenne érdekelt, hogy polgárait Európába küldje. Ezzel szemben az igazság az, hogy számos afrikai ország meg akarja tartani a saját népességét, ehhez viszont támogatásra van szükségük. Brüsszelből nem azt kellene ösztönözni, hogy minél több ember jöjjön Európába, hanem abban kellene segíteni, hogy az afrikai országok meg tudják tartani a saját állampolgáraikat” - tette hozzá Szijjártó.

Orbán: „Az Európai Uniónak zsugorodó a lelke és nagy a teste"

A Fidesz ismertette EP-választási programját. Orbán Webernek, Timmermansnak és Junckernek is odaszúrt, valamint egy hétpontos akciótervet hirdetett.

Figyelmébe ajánljuk