Szijjártó előre tudott Lukasenka és Prigozsin egyezségéről

  • narancs.hu
  • 2023. június 26.

Külpol

Telefonon tartotta a kapcsolatot hétvégén Moszkvával és Minszkkel.

Az uniós külügyminiszterek luxemburgi tanácskozásának szünetében tartott sajtótájékoztatót Szijjártó Péter, ahol a tárcavezető többek között arról is beszélt, hogy előbb szerzett tudomást a Lukasenka–Prigozsin-egyezségről, mint hogy az nyilvánoságra került volna – írja a hvg.hu.

A Prigozsin-lázadással kapcsolatban – amit „hétvégi helyzet”-ként említett – a külügyminiszter azt mondta, a magyar kormány szorosan figyelemmel követte az eseményeket. Szijjártó telefonon egyeztetett Denisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettessel, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Szergej Alejnyik belarusz külügyminiszterrel. Ezeknek a hívásoknak köszönhetőn pedig még a megállapodás nyilvánosságra kerülését megelőzően tudomást szerzett arról, hogy Lukasenka belarusz elnök közvetítésével a Wagner-csoport vezetője letett arról a szándékáról, hogy Moszkvába menjen.

Az EU-külügyminiszterek találkozóján Szijjártó arról is beszélt, az Ukrajna elleni háborúnak csak diplomáciai megoldása lehet, szerinte azonban az EU és a tagállamok is ragaszkodnak a katonai megoldáshoz.

A külügyminiszterek a luxemburgi találkozón úgy döntöttek, hogy az Ukrajnának szánt fegyvervásárlások finanszírozását megvalósító Európai Békekeret költségvetését 3,5 milliárd euróval megnövelik, így már 12 milliárd eurósra nőtt ez a forrás, amelyből eddig mintegy 6 milliárd eurót ki is fizettek azoknak a tagállamoknak, amelyek fegyvert szállítanak az ukránoknak. Ez a folyamat azonban megakadt, mivel a legutóbbi, 500 millió euró kifizetéséhez Magyarország nem járult hozzá. A kormány ugyanis azt szabta feltételül, hogy az ukránok vegyék le az OTP-t a háború nemzetközi szponzorait tartalmazó – egyébként semmilyen jogi vagy gazdasági következménnyel nem járó – listájukról.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk