A Polgári Párt is bedobta a törülközőt Hongkongban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. május 27.

Külpol

A legnagyobb demokráciapárti tömörülés feloszlatta magát. Híveit arra kéri, éljenek az igazságban, higgyenek a holnapban.

Az egyre nehezebb körülmények és az ellehetetlenítő politikai légkör miatt önmaga feloszlatásáról döntött szombaton a hongkongi demokráciapárti Polgári Párt – közölte a tömörülés egyik alapító tagja szombaton újságírókkal.

Alan Leong elmondta, hogy 31 tagból harmincan a feloszlás mellett tették le voksukat a szombati ülésen, egy ember tartózkodott.

„A világ folyamatosan változik. Erről a történelem is tanúskodik. A Polgári Párt ma búcsút int Hongkongnak” - fogalmazott Leong. „Reménykedünk benne, hogy a hongkongi nép reményteli, és nem túl nehéz szívvel éli meg a pillanatot. Éljetek az igazságban és higgyetek a holnapban!” – fűzte hozzá.

A 2006-ban alakult Polgári Párt a Demokrata Párttal egyetemben fontos szerepet töltött be a Hongkong életében, s rendre jól teljesített a helyi választásokon. A párt több szakma nagyjait gyűjtötte össze, köztük jogászokat, könyvelőket és akadémikusokat, mérsékelt demokratikus értékeivel pedig a középosztály nagy része azonosulni tudott.

A 2020-ban Kína által Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvényt követően azonban számos őrizetbevétel történt, amely a párt tagjait is érintette: Alvin Yeungot és Jeremy Tam jogászt, a párt tagjait két évig tartották óvadék nélküli előzetes letartóztatásban, míg Margaret Ng törvényellenes gyülekezés vádjával börtönbüntetést kapott. Sokan mások külföldre menekültek.

A törvény bevezetését követően Kína átalakította Hongkong választási rendszerét, ezzel még jobban megcsappant a város demokratikus képviselete.

„A demokrácia mércéjét tartottuk szem előtt. Noha a demokrácia megteremtése várat magára, bízunk benne, hogy az elszámoltathatóság és a nyílt kormányzás eszméit megfelelően sikerült ismertetni az emberekkel” - olvasható az Alan Leong által jegyzett közleményben.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk