Szijjártó: Mi egy ország vagyunk és kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk

  • narancs.hu
  • 2023. április 13.

Külpol

Reagált a miniszter arra, hogy az Egyesült Államok a Nemzetközi Beruházási Bank vezetőit szankciós listára tette. 

„Magyarország, ez a nevünk. A harmadik és a negyedik szótagra is külön szeretném felhívni a figyelmet: ország.

Tehát, mi egy ország vagyunk és kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk senkinek a világon, hanem egy országként, és az ebből fakadó tiszteletet igenis elvárjuk mindenkitől, függetlenül a gazdasági erejétől, a világon történő elhelyezkedésétől vagy az adott ország méretétől.

A tisztelet kijár Magyarországnak, a tisztelet kijár a magyaroknak. Úgyhogy azt kérjük mindenkitől, hogy a tisztelet hangján beszéljen Magyarországon, Magyarországról és a magyar emberekről. Nincs az a nyomás, nincs az a baráti útmutatás, nincs az a hecckampány, amivel minket egy háborúpárti álláspontba bele lehetne préselni” – reagálta Szijjártó Péter az ATV azon kérdésére, amely arra irányult, hogy David Pressman amerikai nagykövet szerdai bejelentése értelmében az Egyesült Államok szankciós listájára került a Nemzetközi Beruházási Bank és annak három vezetője, köztük Lászlóczki Imre alelnök. 

„Mi, magyarok békepártiak vagyunk, azt akarjuk, hogy tűzszünet legyen Ukrajnában. Mi, magyarok azt akarjuk, hogy induljanak béketárgyalások és jöjjön létre egy békemegállapodás, hogy több ember ne haljon meg ebben a háborúban. Mi azt akarjuk, hogy több magyar ember se haljon meg ebben a háborúban, tehát minket nem lehet eltántorítani a békepárti álláspontunktól” – fejtette ki véleményét a külügyminiszter. 

Csütörtöki sajtóértesülések szerint a kormány visszahívja a delegátljait a pénzintézetből, illetve újabb amerikai szankciók várhatnak a magyar kormányra. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk