Szabad Európa: újabb amerikai szankciók jöhetnek

  • narancs.hu
  • 2023. április 13.

Külpol

Egykori magyar kormányzati tisztviselőket tilthatnak ki Amerikából. 

Több volt magyar kormányzati tisztviselőt és kormányközeli szereplőt is érthet az a készülőben lévő, korrupcióra fókuszáló törvényjavaslat, amely alapján – ha a kongresszus elfogadja – vízumtilalmi listára kerülnek fel – értesült a Szabad Európa washingtoni állami tisztviselőktől. 

A lap szerint ez lehet a következő lépés azután, hogy amerikai szankciós listára került az orosz hátterű, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank és több tisztviselője között magyar alelnöke, Laszlóczki Imre

A készülő törvényjavaslat az amerikai külügyminisztérium külügyi műveletekről és kapcsolódó programokról szóló törvény 7031(c) passzusára hivatkozik, amely szerint külföldi kormányok tisztviselői és közvetlen családtagjaik nem jogosultak az Egyesült Államokba való belépésre, ha a külügyminisztériumnak hiteles információi vannak arról, hogy közvetlenül vagy közvetve súlyos korrupcióban és/vagy az emberi jogok súlyos megsértésében vettek részt.

A magyar szereplőket is érintő törvényjavaslat tavaly ősz óta készül, és több amerikai kongresszusi képviselő és szenátor készül az elfogadására a következő hónapok folyamán. A törvényjavaslat elfogadásához kongresszusi többségre lesz szükség.

„A lépés már régóta esedékes. Bár nem ez az első alkalom, hogy ez történik, az USA-nak sokkal erőteljesebben fel kellett volna lépnie, amikor a korrupcióról van szó, és ez egy jó lépés. Valószínűleg ez az egyetlen nyelv, amelyet az Orbán-kormány megért”

– mondta Dalibor Rohac, az washingtoni American Enterprise Institute vezető elemzője a lapnak. 

A cikkben emlékeztetnek arra, hogy az amerikai külügyminisztérium 2022-es emberi jogi országjelentésében szerepelt a korrupció aggasztó mértéke hazánkban: Korrupciós vádak nemcsak az USA, de több nemzetközi szervezet részéről is érték Magyarországot az utóbbi években. A Transparency International korrupciós felmérése, a Korrupcióérzékelési indexe alapján 2022-ben Magyarország lett az Európai Unió legkorruptabb tagállama.

David Pressman amerikai nagykövet márciusban Washingtonba utazott, ahol Antony Blinken külügyminiszterrel, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának magas rangú tisztviselőivel és a szenátus igazságügyi bizottságával is tárgyalt a két ország kapcsolatának helyzetéről.

A kormány sajtóhírek szerint visszahívja a delegátjait a Nemzetközi Beruházási Bankból a szankciós lista hatására. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?