Szijjártó Péter a Türk Tanácstól kért segítséget, 150 ezer védőmaszk érkezik Üzbegisztánból

  • narancs.hu
  • 2020.03.27 10:20

Külpol

"Mert a bajban mutatkozik meg, hogy ki az igaz barát!"

"Hosszú küzdelemre kell számítanunk a koronavírus ellen: több területen is védekeznünk kell" – írja Szijjártó Péter a Facebook-oldalán. A külgazdasági és külügyminiszter közölte: az egészségügyi védőfelszerelések biztosítása érdekében Magyarország a Türk Tanácshoz is fordult, és két országtól, Törökországtól és Üzbegisztántól már kaptunk is segítséget.

A miniszter hozzátette, az egészségügyi területen a védekezés egyik legfontosabb feladata, hogy legyen elég védőfelszerelés. Magyarország ezért nagy mennyiségben rendelt eszközöket Kínából, ahonnan az elkövetkezendő napokban és hetekben tucatnyi repülőgéppel több száz tonnányi felszerelés fog érkezni.

"Emellett az elmúlt napokban a Türk Tanácshoz is fordultunk, és azután, hogy a török kormány engedélyezte 8 tonna, maszkok alapanyagaként használatos textil Magyarországra szállítását, ma Üzbegisztán felajánlásaként érkezik összesen 150 ezer védőmaszk" – írta, majd hozzátette: "A bajban mutatkozik meg, hogy ki az igaz barát!"

A miniszter bejegyzéséhez mellékelte Sardor Umurzakov, Üzbegisztán miniszterelnök-helyettesének neki címzett levelét, amelyben azt írta: Üzbegisztán baráti országként és a Türk Tanácsban partner tagországként Magyarország mellett áll ezekben a nehéz időkben. Az üzbég miniszterelnök-helyettes támogatásáról biztosította Magyarország népét, jó egészséget, összefogást és bátorságot kívánva.

Neked ajánljuk