Szijjártó szerint az EU stratégiája miatt halnak meg tízezrek a háborúban

  • narancs.hu
  • 2023. november 27.

Külpol

Hamarosan a tagállamok elé kerül a tizenkettedig szankciós javaslatcsomag.

Az uniós külügyminiszterek külgazdasági tematikájú brüsszeli ülésének szünetében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az EU versenyképessége drámai mértékben romlik, ez pedig szerinte közvetlen következménye annak, hogy egy ideológiai alapú, érzelmek által vezérlelt gazdaságpolitikát folytat.

A hvg.hu beszámolója szerint a tárcavezető kijelentette, „ennek nem is lehet más a következménye, mint kudarc és sikertelenség”, majd rögtön hozzátette, hogy vannak ezzel ellentétes, jó példák, mint amilyen Magyarország. Az uniós szankciókkal kapcsolatban a külügyminiszter úgy fogalmazott, az ülés során hosszú sopánkodást lehetett hallani arról, hogyan kerülik ki a szankciókat. Szijjártó értlelmezése szerint annak bizonyítéka, hogy nem a büntetőintézkedések nem működnek, több velük a baj és nagyobb a kár, mint az értelem és a haszon.

A külügyminiszter tájékoztatott, az újabb, immár tizenkettedig szankciós javaslatcsomagot hétfőn este vagy kedden bocsátja a tagállamok rendelkezésére az Európai Bizottság. Ezzel kapcsaoltban Szijjártó Péter úgy fogalmazott, Magyarország

  • nem támogat nukleáris célú szankciókat,
  • a vezetékes földgáz szankcióját (amely alól Magyarország egyelőre felmentést élvez, de ez a döntés hamarosan lejár),
  • semmilyen újabb szankciót, amíg az előző intézkedésekről egy részletes elemzés nem kerül a tagállamok elé.

A magyar külügyminiszter szerint az EU sokkal rosszabbul jár a szankciókkal, mint Oroszország. Hozzátette, nem igazolódtak be a szanckiókat is tartalmazó uniós stratégiához fűzött várakozások, ezért szerinte fel kell tenni a kérdést:

„Miért kellett másfél éven keresztül egy olyan stratégiát erőltetni, amiben emberek ezrei, tízezrei haltak meg, és borzasztó mennyiségű pusztítás jött létre?”

A kizárólag kormánypárti újságírók jelenlétében zajló tájékoztatón egy kérdésre válaszolva a külügyminiszter elmondta, már a háború kitörése után, tavaly márciusban szó volt egy lehetséges békekötésről, aminek híre nemcsak Ukrajnából, hanem Oroszországból és Fehéroroszországból is eljutottak a magyar kormányhoz, a tervekből végül mégsem lett semmi. Egy másik kérdés arra irányult, hogy szokott-e a miniszter a sportcipőiről beszélgetni a többi miniszterrel, mire az a válasz érkezett, hogy az uniós külügyminiszterek rendszeresen szokták elismeréssel méltatni a sportcipőit.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk