Szijjártó új nagykövetet küld Kijevbe

  • narancs.hu
  • 2022. november 27.

Külpol

Íjgyártó István nagykövet megbízatása lejár, utódja Heizer Antal régi külügyes, karrierdiplomata lesz.

Heizer Antalt – aki korábban Albániában, Szlovákiában és Kazahsztánban is volt nagykövet – hétfő délelőtt hallgatja meg nagykövetjelöltként az Országgyűlés külügyi bizottsága, a szokásoknak megfelelően zárt ülésen – tudta meg a Hvg.hu. Heizer 1986-ban végzett az MGIMO-n, a moszkvai nemzetközi kapcsolatok intézetén, majd Kínától Albánián át sok helyütt volt diplomata, miközben a 2000-es években vezette a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatalt is, majd újra külszolgálatok következtek: 2010 óta volt nagykövet Pozsonyban, Tiranában, legutóbb pedig Kazahsztánban.

A portál emlékeztet, hogy a nagykövetcsere nem rendkívüli vagy váratlan, Íjgyártó ugyanis már több mint 4 éve, 2018 őszén foglalta el állomáshelyét Kijevben – a kárpátaljai származású diplomata előtte a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára volt, azelőtt pedig moszkvai nagykövet.

Emellett új nagykövetet küld Szijjártó Péter miniszter még Bécsbe, Rigába és az EBESZ-képviseletre is, a jelölteket szintén hétfőn hallgatja meg a külügyi bizottság.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk