Novák Katalin: „Putyin felelőssége kristálytiszta”

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. november 26.

Külpol

„A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra” – mondta az államfő Kijevben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett Kijevbe, a Grain from Ukraine (Gabona Ukrajnából) programban való részvételre Novák Katalin. A 1932-33-as éhínség, a holodomor 90. évfordulóján elindított humanitárius program keretet teremt arra, hogy ukrán élelmiszereket szállítsanak az éhezés által leginkább sújtott afrikai és ázsiai országokba.

Novák Katalin az MTI beszámolója szerint hangsúlyozta: a kisebbségeknek széleskörű autonómiájának biztosítása érdekében minden kisebbségnek van képviselője, szószólója a magyar parlamentben. „Büszke vagyok arra, hogy az ukrán szószóló is tagja az Országgyűlésnek Budapesten” - emelte ki amellett, hogy a holodomor emlékműve az Erzsébet hídnál található.

„Magyarország mindig is világosan kimondta, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol arra szükség van. Mi, magyarok ott vagyunk, amikor humanitárius segítségnyújtásról van szó, akkor is, ha több mint egymillió menekült befogadásáról van szó Ukrajnából” – mondta az államfő, erősen túlozva a számokkal, az ukrán menedékkérők nagy része ugyanis hamar visszament vagy átutazta az országot.

 
Novák Katalin Kijevben 2022. november 26-án
Novák Katalin/Facebook
 

Magyarország 10 ezer tonna gabona Afrikába való szállítását finanszírozza, 3,5 millió dollár értékben a most meghirdetett program keretében, és segítséget nyújt a logisztika területén is. A magyar-ukrán határon lévő központ a szállítás felgyorsítására és szükség esetén a beérkező áruk tárolására is szolgál. Novák szerint az ukrajnai háború a legsürgetőbb és a legfontosabb kihívás a térségünkben, és a feleknek vissza kell térniük a tárgyalóasztalhoz, meg kell nyitni a diplomáciai csatornákat, a végső cél pedig az igazságos béke elérése kell legyen.

Novák szerint „Magyarország azonnal megnyitotta a határait, a gyerekeket befogadtuk az iskolákba, orvosi ellátást, sőt kikapcsolódási, üdülési lehetőséget is biztosítunk. Személyesen is megtapasztaltam a magyar-ukrán határ mentén a páratlan társadalmi összefogást, és örülök, hogy a civil szervezetek, karitatív szervezetek a mai napig aktívan részt vesznek ebben.” (Hogy miként teljesít a magyar közoktatás például az ukrán gyerekek befogadásában, arról ebben a cikkben írtunk.)

Miközben Orbán Viktornak nem szokása elítélni az orosz agressziót, Novák kész volt eljátszani a jó zsaru szerepét. Ma, Kijevben azt mondta: „Vlagyimir Putyin felelőssége ezért a háborúért kristálytiszta. Mi magyarok a kezdetektől fogva kiálltunk a felesleges vérontás, fájdalom és szenvedés ellen” – mondta Novák Katalin, nem említve, hogy áprilisi választási győzelmi beszédében Orbán éppenséggel egyik ellenlábasaként említette az ukrán elnököt, és nem sietett elítélni a bucsai vérengzést sem.

Novák Katalin vasárnap Kárpátaljára látogat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk