Szlovénia is tömeges tesztelésbe kezdett

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. december 22.

Külpol

Első körben a lakosság negyedét fogják letesztelni. 

Tömeges antigén koronavírus-tesztelésbe kezdett Szlovénia keddtől, a programban tizenhárom város vesz részt országszerte, de van ahol csak a jövő héten indítják el tesztelést - közölte az RTV szlovén közszolgálati televízió kedden.

Bár a kormány korábban arról tájékoztatott, hogy 1,5 millió tesztet rendelnek, első körben csak félmillió teszt elvégzését tervezik a kétmilliós országban.

A legnagyobb érdeklődés Ljubljanában van, ahol már reggel nyolc óra előtt hosszú sorok kígyóztak a tesztállomások előtt, és két órát is vártak az emberek a mintavételre. Azokra előjegyzés nélkül, bárki jelentkezhet, az eredményt pedig 15 percen belül kézhez kapják.

Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint hétfőn 1474-gyel nőtt a fertőzöttek száma, és elhunyt újabb 39 beteg. 

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 1595 új fertőzöttet azonosítottak, és 71 beteg halt bele a fertőzés következményeibe. Horvátországban éjféltől lakhelyelhagyási tilalom lép érvénybe, amely január 8-ág tart. Aki mégis elhagyja ez idő alatt azt a megyét, ahol bejelentett vagy ideiglenes lakcíme van, engedélyt kell kérnie a helyi válságstábtól.

Davor Bozinovic belügyminiszter kedden a sajtónak úgy nyilatkozott: hétfő óta 54 ezer kérelem érkezett, amelynek 60 százalékát elutasították.

Ha külföldről utazik valaki haza, negatív PCR-tesztel beutazhat az országba. Azoknak is engedélyezik az utazást, akik még december 23-a előtt szállodát vagy hétvégi házat béreltek az ünnepekre, és ezt már előre kifizetett számlával tudják igazolni. Továbbá pozitív elbírálásban részesülnek a munkavállalók, akik munkavégzés céljából utaznak egyik megyéből a másikba.

Országszerte több ellenőrző pontot állítanak fel. Bár a rendőrök nem bünteti meg azokat, akik nem rendelkeznek engedéllyel, de visszaküldik őket oda, ahonnét jöttek. A hatóságok a buszjáratokat is ellenőrzik majd.

(Borítóképünk illusztráció.) 

Figyelmébe ajánljuk