Lemondott az oroszbarát moldovai miniszterelnök

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. december 23.

Külpol

Előrehozott választás jöhet.

Benyújtotta lemondását szerdán Ion Chicu moldovai kormányfő, hogy megnyissa az utat az új parlamenti választások kiírása előtt.

A korábbi pénzügyminiszter Chicu leszögezte: "az előrehozott választások elsődleges célja a normalitás visszaállítása Moldovában".

A parlament tavaly novemberben választotta meg Chicut miniszterelnöknek egy olyan kormány élére, amelyben főképp a leköszönő oroszbarát államfő, Igor Dodon által támogatott miniszterek kaptak helyet. Chicu Dodon közeli szövetségesének számít, kormánya pedig nagyon szűk, mindössze egyfős többséggel rendelkezik a parlamentben.

Chicu azután döntött a lemondás mellett, hogy Maia Sandu, a csütörtökön hivatalba lépő, Nyugat-barát elnök a moldovai kormány azonnali lemondását, a parlament feloszlatását, illetve új választások megtartását követelte. A főváros központi terén tartott, december eleji megmozduláson Sandu hangoztatta: a törvényhozásnak távoznia kell, ehhez pedig a legrövidebb út a kormány lemondásán át vezet.

Sandu emellett korrupcióval vádolta meg a Ion Chicu vezette kabinetet, a távozó elnököt pedig azzal, hogy feszültséget szít, káoszt provokál, és súlyosbítja a válságot az országban.

Maia Sandut november közepén választották meg államfőnek, de csak csütörtökön iktatják be ünnepélyesen hivatalába.

 

Neked ajánljuk