Szoros az állás a georgiai szenátusi pótválasztáson

  • narancs.hu
  • 2021. január 6.

Külpol

Viszont a demokraták megszerezték az egyik helyet.

Rendkívül kiélezett a verseny továbbra is, a szavazatok mintegy 90 százalékának feldolgozottságánál még az látszott, hogy a republikánus jelöltek átvették a vezetést az egyesült államokbeli Georgia államban kedden rendezett szenátusi pótválasztáson.

Azóta a legnagyobb hírügynökségek az AP alapján kihírdették Warnock győzelmét az ultratrumpista Loeffler felett, ezzel a demokraták behúzták az egy helyet a kettőből.

A másik verseny még túl szoros ahhoz, hogy a hírügynökségek megnevezzék a győztest. Georgiában egyik szenátorjelölt sem szerezte meg a voksok legalább 50 százalékát a november 3-i választáson, ezért kell megismételni.

A hivatalban lévő két republikánus szenátor, Kelly Loeffler és David Perdue demokrata párti kihívói Raphael Warnock és Jon Ossoff.

A CNN hírtelevízió korábban arról számolt be, hogy

még könnyen fordulhat az állás, ugyanis a Demokrata Párt által novemberben elnyert körzetekből több szavazat vár még megszámlálásra,

mint azon megyékből, amelyekben a republikánusok győzedelmeskedtek.

Elemzők szerint nagyon szoros verseny esetén a végleges eredményre akár napokig is kellhet várni.

Ezen választás eredményén múlik majd a többség sorsa a szövetségi törvényhozás felsőházában.

Amennyiben a republikánusoknak sikerül akár csak az egyik helyet ismét elnyerni Georgiában, akkor meg tudják tartani az ellenőrzést a szenátus felett. Ha mindkét helyet a demokrata párti jelölt szerzi meg, akkor mindkét pártnak ugyanannyi - 50-50 - helye lesz a szenátusban, és ebben az esetben a szavazások alkalmával Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök szavazata döntene majd.

Amerikai elnökválasztás

 
Amerikai elnökválasztás
 
Atlanta, 2021. január 5. Raphael Warnock, Georgia állam egyik demokrata párti szenátorjelöltje beszél egy kampányrendezvényen a georgiai Atlantában 2021. január 4-én. Georgiában egyetlen szenátorjelölt sem szerezte meg a szavazatok legalább 50 százalékát a 2020. november 3-i választásokon, ezért 2021. január 5-én megismétlik a voksolást, amelynek eredményén múlik majd a többség sorsa a szövetségi törvényhozás felsőházában. MTI/EPA/Edward M. Pio Roda
Fotó: Edward M. Pio Roda
 

 

 
Szenátusi pótválasztás az Egyesült Államokban
 
Atlanta, 2021. január 6. Kelly Loeffler, Georgia állam republikánus szenátora üdvözli támogatóit a szenátusi pótszavazást követően a Georgai állambeli Atlantában 2021. január 6-án. A georgiai választás dönti el, melyik párt szerez többséget az amerikai törvényhozás felsőházában. MTI/AP/John Bazemore
Fotó: John Bazemore
 

 

 

 

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.