Megvan, ki lesz Szájer József utódja Brüsszelben

  • narancs.hu
  • 2021.01.05 18:00

Külpol

A fiatalember mindössze 34 éves.

Schaller-Baross Ernőt, a Miniszterelnökség jelenlegi nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkárát jelöli a Fidesz-KDNP a lemondás miatt megüresedett európai parlamenti (EP-) képviselői helyre - közölte a Fidesz kedden az MTI-vel.

Schaller-Baross Ernő 1987-ben született Budapesten, 2010-ben szerzett jogi diplomát a Károli Gáspár Református Egyetemen. 2002 óta a Fidelitas, 2010-től pedig a Fidesz tagja.

  • Egyetemi évei alatt gyakornokként dolgozott az Országgyűlés Képviselői Irodaházában,
  • a németül és angolul beszélő szakember 2010 és 2012 között a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárságának külügyi kapcsolatokért felelős munkatársa,
  • 2012 és 2018 között a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatója,
  • illetve az Országgyűlés alelnökének külügyi tanácsadója volt,
  • 2017 és 2018 között a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének külügyi tanácsadójaként tevékenykedett,
  • 2018-tól a Miniszterelnökség nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A neve ismerősen csenghet onnan is, hogy 2020 augusztusában az ő Balaton-felvidéki kúriáján tartott kerti parti után kellett több kormányzati politikusnak is karanténba vonulnia, többek között Gulyás Gergelynek, Orbán Balázsnak és Hollik Istvánnak.

Bár arról a Fidesz közleménye diplomatikusan hallgat, de Schaller-Baross Ernő Szájer Józsefet váltja az EP-képviselői székben, miután Szájer lemondott mandátumáról, és elismerte, hogy részt vett egy brüsszeli "házibulin", amiről kiderült: egy többségében férfiak részvételével zajlott szexparti volt, ahonnan Szájer az ereszcsatornán próbált menekülni. A belga ügyészség közleménye szerint Szájer hátizsákjában drogot találtak.

Ahogy arról hétfőn beszámoltunk: Szájer megválik diplomata-útlevelétől, ezért a belga hatóságok lefolytathatják ellene a büntetőeljárást kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt.

Neked ajánljuk