Már a belarusz katonákat képzi ki a Wagner

  • narancs.hu
  • 2023. július 15.

Külpol

Jevgenyij Prigozsin magánhadserege a területvédelmi egységeket fejleszti.

Megkezdték a belarusz zsoldosok kiképzését a Wagner-csoport orosz magánhadsereg országban érkezett tagjai – írja a Financial Times a minszki védelmi minisztérium tájékoztatása alapján. A minisztérium még videót is készített a kiképzésről, ami a területvédelmi egységeket készíti fel. A csoport egy részének Belaruszba távozása része volt annak a megállapodásnak az orosz kormány és Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér közt, ami véget vetett a nem egészen egy napig tartó felkelésnek.

A magánhadsereg bázisa Ozsipovicsij mellett van egy sátortáborban, ha minden igaz, akkor maga Prigozsin is ott van, bár megbízható információ valójában nincs a hollétéről: egyes adatok szerint visszatért Szentpétervárra, ezt állította a belarusz diktátor, Aljakszandr Lukasaenka is. Ha ez igaz, valószínűleg arra kapott lehetőséget, hogy felszámolja üzleti érdekeltségeit, mielőtt végleg távozik.

A Wagner-katonák Belaruszba telepítése összefügg azzal, hogy Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök segítette megoldani a Wagner-lázadást.

A 2020 óta számüzetésben lévő belarusz ellenzék azt emelte ki, hogy a Wagner jelenléte további lépés a régió teljes instabilitása felé.

Mint ismert, a korábban az Oroszországban hazafias csoportként eladtott magánhadsereg június 24-i rövid lázadása alatt megindult Moszkva felé, hogy aztán egészen furcsak körülmények közt feladja kissé ködös terveit. Prigozsin és a zsoldosok a jelenlegi állás szerint büntetlenül megússzák a tettüket, de Vlagyimir Putyin elnök már látványosan múlt időben beszél róluk.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk