Tizenhét tagállam pereli Trumpot az illegális bevándorlócsaládok szétszakítása miatt

  • narancs.hu
  • 2018. június 27.

Külpol

Egy kétéves magyar kisfiút is elszakítottak szüleitől.

Perkérelemmel követeli 17 szövetségi állam az illegális bevándorlócsaládok szétszakításának leállítását – írja az MTI. A keresetet Kalifornia, Washington és New York demokrata párti főállamügyészei nyújtották be, és további 14 állam – Minnesota, Iowa, Illinois, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Pennsylvania, Maryland, Virginia, Észak-Karolina, Új-Mexikó, Oregon és a főváros, Washington DC – csatlakozott.

Az államok kegyetlennek és törvényellenesnek tartják azt a gyakorlatot, hogy míg a határra érkező illegális bevándorló szülőket őrizetbe veszik, a gyerekeket elválasztják tőlük. A beadvány a családok szétszakításának gyakorlatát alkotmányellenesnek minősíti, és rámutat arra is, hogy hiába írt alá Trump a múlt héten elnöki nyilatkozatot az ügyről, az nem nem írja elő konkrétan a családok szétszakításának megszüntetését, és nem szól a már szétszakított családok újraegyesítésének körülményeiről sem.

Kedden délután a menekültek szétosztásával foglalkozó hivatal (ORR) sajtókonferenciáján elhangzott adatok szerint jelenleg 2047 bevándorló gyermekről gondoskodnak. A hivatal menedéktáboraiban az Egyesült Államokban összesen 11 ezer 800 gyermekre vigyáznak, elsöprő többségük olyan kiskorú, aki szülei vagy felnőttek felügyelete nélkül, egyedül érkezett a határra.

Blikkben megjelent történet szerint magyar érintettjei is vannak Trump szigorításának: a 42 éves Zs. Reginától és 45 éves párjától, K. Lászlótól kétéves fiukat, Leventét szakították el. A kisfiú, aki nem tud angolul, egy bronxi menekültközpontban töltötte második születésnapját, míg a szülők több száz kilométerre, Buffalóban elzárva várják a gyorsított eljárásban való kiutasítást. A gond az, hogy a bevándorló gyerekek ügyében jóval hosszadalmasabb az eljárás, így hetek, hónapok is eltelhetnek, míg a család újra együtt lehet.

Figyelmébe ajánljuk